Clicky

donderdag 17 oktober 2024 - 15:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsGoudprijs stijgt naar recordhoogte

Goudprijs stijgt naar recordhoogte

DEN HAAG – De goudprijs is donderdag verder gestegen en heeft een nieuw recordniveau bereikt. De vraag naar het edelmetaal, dat wordt beschouwd als een veilige haven in onzekere tijden, neemt toe in afwachting van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De prijs van goud steeg met 0,5 procent tot 2685,74 dollar per troy ounce (31,1 gram). Het edelmetaal, dat dit jaar tot nu toe met 30 procent is gestegen, behoort tot de best presterende grondstoffen van 2024.

Ongeacht of Donald Trump of Kamala Harris de verkiezingen wint, verwachten goudhandelaren dat de prijs de komende tijd zal blijven stijgen. Dat komt omdat beide kandidaten volgens marktkenners verschillende risico’s voor de economie met zich meebrengen.

De goudprijs werd dit jaar vooral gestuwd door het vooruitzicht op verdere renteverlagingen in de Verenigde Staten. Hogere rentetarieven zijn doorgaans ongunstig voor beleggingen in goud, omdat die investering geen rente oplevert. Door het vooruitzicht van een renteverlaging wordt goud als een aantrekkelijkere belegging gezien.

LEES OOK
Goudprijs op recordniveau na speculaties meer renteverlagingen VS

Goudwisselkantoor meldt dat het aantal goudtransacties, bijvoorbeeld door het inwisselen van sieraden, met meer dan 40 procent is gestegen dit jaar. “De hogere goudprijs wordt mede veroorzaakt doordat veel landen goud inkopen om hun reserves te vergroten. Dit geldt vooral voor China, waar de enorme vraag naar goud van de Chinese centrale bank de goudprijs al zeven maanden op rij omhoog duwt”, aldus de goudhandelsketen.

Ook de inkoop van zilver zit ten opzichte van vorig jaar stevig in de lift, met een stijging van maar liefst 59 procent, zegt Goudwisselkantoor. Mensen leveren vooral meer zilveren munten en sieraden in.

Ook de zilverprijs maakte dit jaar een opmerkelijke opmars, met een prijsstijging van meer dan 26 procent. De prijs bedraagt momenteel ruim 29 dollar per troy ounce (31,1 gram), waarmee zilver nog altijd aanzienlijk goedkoper is dan goud.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Elektrische Oxygen truck van Renault Trucks nu in Amsterdam om Jumbo...

AMSTERDAM - De Oxygen truck, een elektrische vrachtwagen die speciaal is ontworpen voor stadslogistiek, rijdt vanaf deze week in de straten van Amsterdam. Het...