Clicky

woensdag 16 oktober 2024 - 12:33 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsHuurders vrije sector hebben opnieuw minder keuze uit krap aanbod

Huurders vrije sector hebben opnieuw minder keuze uit krap aanbod

ROTTERDAM – Huurders in de vrije sector hadden het afgelopen kwartaal opnieuw veel minder huizen om uit te kiezen op de krappe huurmarkt, meldt Pararius. Dat komt volgens het woningplatform deels omdat verhuurders hun huizen vaker hebben verkocht in plaats van ze nog een keer te verhuren.

In totaal kwamen 12.368 huizen in de vrije sector beschikbaar voor nieuwe huurders. Dat is 37,6 procent minder vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2023, aldus Pararius.

In het derde kwartaal gingen 2051 huizen in de verkoop die daarvoor nog werden verhuurd. Dat is een stuk meer dan de 1261 huurhuizen waarbij dit in hetzelfde kwartaal in 2023 gebeurde, zegt Pararius, dat naar eigen zeggen een derde van het totale koopaanbod in Nederland vertegenwoordigt. Daarnaast zijn minder huizen gekocht om te verhuren.

Wet

De vorige woonminister Hugo de Jonge kwam eerder dit jaar met een wet die de huurprijzen in het middensegment reguleert. Sommige verhuurders vinden het daardoor echter minder interessant om hun huis te verhuren en besluiten de woning te verkopen als alle huurders weg zijn. Ook hogere belastingdruk zorgt er volgens het woningplatform voor dat dit vaker voorkomt.

LEES OOK
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig

De huurprijzen in de vrije sector zijn afgelopen kwartaal opnieuw gestegen, meldt Pararius verder. Een huurhuis in de vrije sector kostte in het derde kwartaal gemiddeld 1751 euro per maand. Per vierkante meter gaat het om 19,28 euro, een stijging van 7,4 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2023. Vooral huurders in gezinswoningen zijn volgens Pararius meer geld kwijt.

Grote steden

In drie van de vijf grote steden is de gemiddelde vierkantemeterprijs juist gedaald, constateert het woningplatform. In Eindhoven daalde de prijs per vierkante meter met 3 procent naar 17,65 euro en in Amsterdam met 1,7 procent naar 26,96 euro. In Utrecht betaalden huurders 20,32 euro, 0,2 procent minder. Dit komt mogelijk doordat naar verhouding meer grotere huizen zijn verhuurd vergeleken met de kwartalen daarvoor, stelt Pararius. In de vijf grote steden stegen de prijzen die huurders per maand betalen juist. Zo legden huurders in Amsterdam afgelopen kwartaal gemiddeld 2305 euro per maand neer. Een jaar eerder was dit nog 2213 euro.

LEES OOK
Koopwoningen in maart ruim vijf procent duurder dan jaar eerder

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) liet dinsdag al weten dat in het derde kwartaal veel minder huurwoningen zijn verhuurd. NVM-makelaars verkochten toen meer huizen en vooral meer appartementen, mede doordat verhuurders hun huis in de verkoop deden.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Belgische Ninatrans neemt Duitse All Road International over

All Road International (ARI) is een familiebedrijf dat zich bezighoudt met transport en logistiek en gevestigd is in Düren, Duitsland. ARI is actief op de...
×