Clicky

woensdag 16 oktober 2024 - 12:39 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVVD en SP: met salderen moeten ook terugleverkosten verdwijnen

VVD en SP: met salderen moeten ook terugleverkosten verdwijnen

DEN HAAG – Met de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling voor zonnestroom, moet ook een einde komen aan de boete die energiebedrijven in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen die stroom terugleveren. Dat vinden VVD en SP, die een verbod op dergelijke terugleverkosten wettelijk willen vastleggen.

Wie met eigen zonnepanelen stroom opwekt en die teruglevert aan het net, mag die nu nog wegstrepen tegen elektriciteit die op minder zonnige dagen wordt afgenomen. Het kabinet wil deze fiscaal aantrekkelijke regeling, ooit bedoeld om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, per 2027 afschaffen.

Energiebedrijven klagen al langer over de salderingsregeling. Zij moeten stroom die zij leveren op momenten van schaarste, wegstrepen tegen stroom die wordt teruggeleverd wanneer er sprake is van overvloed en dus veel lagere prijzen. Door een terugleververgoeding te vragen, voorkomen zij naar eigen zeggen dat het financiële nadeel dat zij daarvan ondervinden, wordt afgewenteld op klanten zonder zonnepanelen.

“Zonnepanelen moeten blijven lonen”, vindt Tweede Kamerlid Silvio Erkens van regeringspartij VVD. Tegelijkertijd wil hij dat het op de energierekening “eenvoudig en duidelijk” wordt om te zien wat zonnepanelen opleveren. Daarom pleit hij voor afschaffing van terugleverkosten en andere heffingen.

LEES OOK
Wilders: ondemocratisch dat ik geen premier word

Kamerlid Sandra Beckerman van oppositiepartij SP zou het “ontzettend kortzichtig” vinden om zonnepanelen op het dak onaantrekkelijk te maken. “Stop de stapeling van kosten voor mensen die panelen hebben of willen en schaf de terugleverboetes af.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Belgische Ninatrans neemt Duitse All Road International over

All Road International (ARI) is een familiebedrijf dat zich bezighoudt met transport en logistiek en gevestigd is in Düren, Duitsland. ARI is actief op de...
×