Clicky

woensdag 16 oktober 2024 - 12:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartVrachtschip bij stuw Maastricht nog niet losgetrokken

Vrachtschip bij stuw Maastricht nog niet losgetrokken

MAASTRICHT – Het met zand geladen vrachtschip dat zaterdag tegen de stuw in Borgharen botste en daarna deels zonk, is nog altijd niet losgetrokken. Rijkswaterstaat meldt woensdagochtend vroeg dat bij daglicht zand dat waarschijnlijk is weggezakt in de voorzijde van het schip nog verder weg moet worden gehaald.

Een eerste poging dinsdag om het vaartuig los te trekken mislukte, nadat een lijn met de wal brak. Vervolgens was een nieuw plan bedacht voor een nieuwe poging, waarbij de spanning gelijk moet worden verdeeld over de kabels. Rijkswaterstaat gaf eerder aan te verwachten dat de tweede poging dinsdagavond of -nacht zou beginnen. Ook gaf Rijkswaterstaat aan dat het schip nog maar weinig zand in het ruim had. “Het meeste zand is intussen weggespoeld.”

Woensdagochtend meldt Rijkswaterstaat dat rond 00.30 uur eerst is gestart met het verwijderen van de luiken van het schip. “In de uren daarna is een pomp ingezet om de laatste resten zand uit het schip weg te werken.” Omstreeks 04.00 uur zijn trekkabels meerdere keren op spanning gebracht om te testen of er “op een redelijk soepele manier” beweging in het vaartuig te krijgen is. “Dat was nog niet naar onze zin.”

LEES OOK
Vrachtschip met zand vaart tegen stuw en zinkt in Maastricht

Daarom is besloten om zand dat waarschijnlijk in de voorzijde van het schip is weggezakt nog verder weg te halen. “Hoe lichter het schip, hoe beter het vlottrekken lukt”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De tweede poging om het 67 meter lange schip los te trekken is nog steeds aanstaande, zegt ze.

Als het schip is losgetrokken, wordt het meteen weggesleept, bij de stuw vandaan. “Dan moet het ergens vakkundig worden vastgelegd zodat het niet opnieuw kan ronddolen.” Waar dat zal zijn, wordt nog bekeken.

Het schip kwam op de Maas in Borgharen bij Maastricht in de problemen door de sterke stroming ter plaatse, meldde Rijkswaterstaat eerder. Het vaartuig botste tegen de stuw, maakte water en zonk. De tweekoppige bemanning kon van boord worden gehaald, niemand is gewond geraakt.

Sinds maandagavond is de scheepvaart op de Maas van Born tot aan Ternaaien gestremd vanwege de pogingen het schip los te trekken, zegt de woordvoerder. Ze wijst erop dat dinsdag een kabel knapte. “We hebben er zekerheid en veiligheid bij nodig.” Er werd al wel minder gevaren vanwege de stremming van het Julianakanaal. Maar de bedrijven die er nog wel varen, hebben aangegeven dat ze nu hun vrachten tijdelijk via de weg moeten vervoeren, aldus de woordvoerder.

LEES OOK
Vrachtschip zinkt op Zwarte Zee, bemanningsleden vermist
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Belgische Ninatrans neemt Duitse All Road International over

All Road International (ARI) is een familiebedrijf dat zich bezighoudt met transport en logistiek en gevestigd is in Düren, Duitsland. ARI is actief op de...
×