Clicky

dinsdag 15 oktober 2024 - 16:30 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsEnergieagentschap IEA voorziet groot olieoverschot in 2025

Energieagentschap IEA voorziet groot olieoverschot in 2025

PARIJS – De wereldwijde oliemarkt stevent af op een aanzienlijk overschot van het aanbod van de brandstof in het nieuwe jaar, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De organisatie schroefde ook de prognose voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie voor dit jaar verder terug, door de aanhoudende zwakke olievraag van China. Een dag eerder verlaagde oliekartel OPEC ook al de vraagprognoses voor dit jaar.

De wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar met 860.000 vaten per dag stijgen, 40.000 vaten per dag minder dan de vorige prognose, aldus het IEA. Voor volgend jaar wordt een vraagtoename van 1 miljoen vaten per dag verwacht, ongeveer 50.000 vaten per dag meer dan eerder voorzien.

China is al jaren de motor achter de wereldwijde stijging van de olieconsumptie. De groeivertraging van de Chinese economie en de overstap naar elektrisch rijden zetten de Chinese olievraag echter onder druk. “De Chinese vraag naar olie blijft achter bij de verwachtingen en is de belangrijkste rem op de algehele groei”, aldus het IEA. Het agentschap verwacht nu dat de Chinese vraag in 2024 met slechts 150.000 vaten per dag zal groeien.

LEES OOK
MIVD ziet toename van Russische cyberoperaties tegen Nederland

Aanval op Iran

De olieprijzen zijn in de afgelopen weken sterk gestegen door de bezorgdheid dat Israël wraak zou nemen op een raketaanval van Iran door de olie-installaties van dat land uit te schakelen. Dinsdag daalden de olieprijzen echter met ruim 5 procent na berichten dat Israël die Iraanse olie-installaties zal ontzien. Ook het IEA stelde de markt gerust met de aankondiging klaar te staan om indien nodig in te grijpen om verstoringen van het olie-aanbod uit Iran op te vangen.

Het IEA, dat de noodvoorraden van olie van geïndustrialiseerde landen beheert, zei dat de reserves meer dan 1,2 miljard vaten bedragen en dat de reservecapaciteit van OPEC+, waar ook Rusland onder valt, op historische hoogten staat. “Voorlopig blijft het olie-aanbod stromen en bij gebrek aan een grote verstoring wordt de markt volgend jaar geconfronteerd met een aanzienlijk overschot”, aldus het IEA.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Libanon scherpt beveiliging van enige vliegveld aan

BEIROET - Libanon heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen voor het enige vliegveld van het land, zegt premier Najib Mikati. Volgens hem doet de regering er...
×