Clicky

dinsdag 15 oktober 2024 - 14:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSWerk & InkomenPostNL en vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat nieuwe cao PostNL: 7 procent loonsverhoging

PostNL en vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat nieuwe cao PostNL: 7 procent loonsverhoging

DEN HAAG – PostNL heeft samen met de vakorganisaties BVPP, CNV en FNV een onderhandelingsresultaat bereikt over de nieuwe cao’s voor PostNL-medewerkers en zaterdagbestellers. Hierin is een loonstijging afgesproken van in totaal 7 procent vanaf 1 juli 2024. Het totaalpakket aan arbeidsvoorwaarden levert een cao op die meer in lijn is met de markt en past bij de financiële situatie van PostNL. De nieuwe cao’s gaan in op 1 april 2024 en lopen tot en met 30 juni 2026. In de cao’s worden afspraken vastgelegd voor ongeveer 16.500 medewerkers.

Loonsverhoging

De loonsverhoging van in totaal 7 procent wordt in fasen uitgekeerd: per 1 juli 2024 2,5 procent, per 1 januari 2025 1,5 procent, per 1 juli 2025 1,5 procent en per 1 januari 2026 nog eens 1,5 procent. Jeugdlonen vanaf 18 jaar worden per 1 januari 2025 afgeschaft. Hierdoor gaan 18-, 19- en 20-jarigen voor dezelfde functie net zoveel verdienen als een 21-jarige. Dit betekent voor iedereen een verbetering.

LEES OOK
Rechter verbiedt aangekondigde staking in busvervoer Twente

Een cao van deze tijd en voor iedereen

PostNL wil bestaande en toekomstige medewerkers aantrekkelijke en evenwichtige arbeidsvoorwaarden bieden. Daarom past PostNL in deze nieuwe cao een aantal regelingen aan naar de huidige tijd en behoeften. Zo verhoogt PostNL de eigen bijdrage voor het pensioen per 1 januari 2026 van 6 procent naar 7 procent. Per die datum gaat ook de nieuwe pensioenregeling in. Voor wensouders komt er bijzonder ouderschapsverlof. De reiskostenregeling voor woon/werk verandert niet. Wel wordt het budget voor het fietsplan verhoogd naar € 1.000,-.

Duurzaam doorwerken

PostNL vindt het ook belangrijk dat medewerkers op een prettige manier tot aan hun pensioen kunnen blijven doorwerken. Gedurende de looptijd van de cao komen er daarom 100 plekken beschikbaar voor de Regeling Duurzaam Doorwerken (RDD). Dit is een regeling waarbij medewerkers minder kunnen werken met gedeeltelijk behoud van salaris en pensioenopbouw. Ook zijn er 25 plekken voor een vernieuwde Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) beschikbaar. Met deze individuele maatwerkregeling kunnen medewerkers 3 jaar voor de AOW-leeftijd uittreden.

LEES OOK
FNV: Schandalig dat Eerste Kamer verhoging minimumloon tegenhoudt

Het vervolg

De vakorganisaties leggen het onderhandelingsresultaat aan hun leden voor. Bij een positieve uitkomst van de ledenraadpleging worden alle afspraken vastgelegd in de cao’s en worden deze ondertekend. In maart was er al een akkoord voor een nieuwe cao voor 15.000 postbezorgers.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Libanon scherpt beveiliging van enige vliegveld aan

BEIROET - Libanon heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen voor het enige vliegveld van het land, zegt premier Najib Mikati. Volgens hem doet de regering er...
×