Clicky

dinsdag 15 oktober 2024 - 12:28 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsD66 en CDA: schors Hongarije uit Schengen om Russische spionage

D66 en CDA: schors Hongarije uit Schengen om Russische spionage

DEN HAAG – D66 en CDA vinden dat Hongarije tijdelijk moet worden geschorst uit het Schengengebied, de zone in Europa waarbinnen mensen vrij kunnen reizen. De regering onder leiding van premier Viktor Orbán heeft afgelopen zomer de deur wijd opengezet voor arbeidsmigranten uit Rusland en Belarus, stellen de oppositiepartijen. Daardoor komen spionnen uit die landen naar hun inzicht te makkelijk de Europese Unie in.

Arbeidsmigranten uit Belarus en Rusland moeten in Nederland door een “strenge screening”, maar komen volgens Jan Paternotte (D66) “op de meest makkelijke manier” Hongarije binnen. Dat terwijl de afgelopen jaren honderden Russen uit Europa zijn gezet op verdenking van spionage. Soms worden ze zelfs verdacht van zaken als brandstichting of het beramen van moordaanslagen, zegt het Kamerlid.

De partijen hopen een Kamermeerderheid van hun voorstel te overtuigen, zodat premier Dick Schoof de opdracht krijgt om de schorsing van Hongarije te bepleiten bij zijn Europese collega’s. D66 en CDA brengen hun plan dinsdag in bij het Kamerdebat met de premier over de Nederlandse inzet tijdens de Europese top eind deze week.

LEES OOK
Slowakije steunt NAVO-kandidatuur Mark Rutte

Sinds het Schengenverdrag is getekend in 1985 is het nog nooit voorgekomen dat een land is geschorst uit de vrijreizenzone. Paternotte vindt dat nu wel op zijn plaats omdat Hongarije het “heel bont” heeft gemaakt. Het land stak bijvoorbeeld “een middelvinger op” door niet te reageren op vragen van een bezorgde Europese Commissie. “Het zou juist verzwakkend werken voor Schengen om dit niet te doen”, vindt de politicus.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

DHL na test: Tesla Semi is klaar voor het grote publiek!

DHL zet zich in om de uitstoot in de logistiek te verminderen. Het verbeteren van de duurzaamheid van de vloot is daar een groot...
×