Clicky

maandag 14 oktober 2024 - 17:13 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsZorgmedewerkers voelen zich niet optimaal voorbereid op pandemie

Zorgmedewerkers voelen zich niet optimaal voorbereid op pandemie

UTRECHT – Zorgmedewerkers voelen zich maar net paraat genoeg om een toekomstige pandemie het hoofd te kunnen bieden. Ze geven zichzelf in een onderzoek van het Nivel maar een krappe voldoende. Over het eigen kennisniveau over infectieziekten zijn de meesten kritisch: slechts een derde van de 580 ondervraagden voelt zich hier zeker over. Iets minder dan driekwart (74 procent) zou bereid zijn om tijdens een volgende pandemie in de directe patiëntenzorg te werken.

Slechts een op de vier ondervraagden heeft het gevoel dat de eigen organisatie “erg goed” is voorbereid op een nieuwe wereldwijde epidemie. Uit het onderzoek komt een verschil naar voren tussen zorgverleners die tijdens de coronapandemie patiënten hielpen en collega’s die dat niet deden. Die laatste groep geeft de eigen ‘pandemische paraatheid’ maar een 5,2. Zorgprofessionals met corona-ervaring beoordelen hun paraatheid met een 6,1.

“In de toekomst kan een nieuwe pandemie zich zomaar voordoen. Daarom is het van belang dat zorgprofessionals vertrouwen hebben in hun eigen ‘pandemische paraatheid’ en die van anderen binnen hun organisatie”, legt het onderzoeksinstituut het belang van het onderwerp uit.

Stress

“Als ik denk aan een toekomstige pandemie, dan heb ik vertrouwen in mijn vermogen om met stress om te kunnen gaan tijdens de uitbraak”, luidde een andere stelling waar de ondervraagden op mochten reageren. Ook daar waren drie op de vier deelnemers aan de peiling het mee eens.

Het onderzoek werd gehouden onder verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vier jaar cel voor chauffeur die oud-renner Rebellin doodreed

VICENZA - Een vrachtwagenchauffeur uit Duitsland is in Italië veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor de dood van de voormalige Italiaanse wielrenner Davide Rebellin....
×