Clicky

maandag 14 oktober 2024 - 15:53 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerRDW gunt contract hoofddienstaanbieder vrachtwagenheffing aan Triangle

RDW gunt contract hoofddienstaanbieder vrachtwagenheffing aan Triangle

GRONINGEN – De RDW heeft Triangle gecontracteerd als hoofddienstaanbieder voor de vrachtwagenheffing op het Nederlandse wegennet, na afronding van een Europese aanbesteding. Triangle, een samenwerking van Via Verde Portugal, Ascendi O&M en Yunex GmbH, bundelt de krachten van deze organisaties voor hun rol in de vrachtwagenheffing. De samenwerking met de RDW is vastgelegd in een overeenkomst voor 10 jaar, met mogelijkheden tot verlenging. De gunning aan Triangle is een belangrijke mijlpaal op weg naar de geplande start van de vrachtwagenheffing in 2026.

Dienstaanbieders

Dienstaanbieders spelen een belangrijke rol bij de vrachtwagenheffing. Zij voorzien vrachtwagenhouders van de benodigde boordapparatuur en zijn verantwoordelijk voor de inning van de heffing en de afdracht aan de overheid. Voordat vrachtwagenhouders gebruik kunnen maken van deze diensten, moeten zij eerst een contract afsluiten bij een dienstaanbieder.

Keuze

Nationale en internationale vrachtwagenhouders hebben straks de keuze uit verschillende dienstaanbieders. Zij kunnen voor het betalen van de vrachtwagenheffing in Nederland terecht bij Triangle of bij een van de Europees opererende dienstaanbieders (EETS-aanbieders).

LEES OOK
Installeren camera's op A24 brengt tolheffing dichterbij

Toegankelijk en duurzaam

“Met de gunning aan Triangle zetten we een belangrijke stap op weg naar de geplande start van de vrachtwagenheffing in 2026. Het is belangrijk dat de diensten van Triangle en zijn partners eenvoudig te gebruiken en toegankelijk zijn voor alle vrachtwagenhouders. In Triangle hebben we een partner gevonden die dit kan waarmaken,” aldus Jantina Woudstra, algemeen directeur van de RDW.

“Nederland loopt al jaren voorop in duurzame en efficiënte mobiliteitsoplossingen. Het contract dat we via een Europese aanbesteding hebben gewonnen voor de vrachtwagenheffing op het Nederlandse wegennet, zal een voorbeeld zijn voor andere landen die kiezen voor slimme en duurzame mobiliteit. We zijn volledig toegewijd aan het uitvoeren van dit contract en het dienen van het publieke belang”, zegt Eduardo Ramos, CEO van Via Verde en leider van Triangle.

Vrachtwagenheffing

Bij de invoering van de vrachtwagenheffing gaan vrachtwagenhouders per gereden kilometer betalen op snelwegen, een aantal N-wegen en enkele gemeentelijke wegen. Tegelijkertijd vervalt het Eurovignet en wordt de motorrijtuigenbelasting voor vrachtwagens tot het minimum verlaagd. De netto-opbrengst van de heffing gaat naar subsidies voor de verduurzaming en innovatie van het wegvervoer. Meer informatie, ook over dienstaanbieders, is te vinden op de website vrachtwagenheffing.nl.

LEES OOK
Van rijden onder invloed tot geen gebruik autogordel: meerdere overtredingen door vrachtwagenchauffeurs bij controle

RDW is centrale uitvoerder vrachtwagenheffing

De RDW, het Centraal Justitieel Incassobureau, Rijkswaterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport realiseren in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het heffingssysteem voor de vrachtwagenheffing. Daarbij is de RDW de centrale uitvoerder.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

STEF Nederland voltooit rebranding na integratie Bakker Logistiek

BODEGRAVEN – STEF Nederland kondigt vandaag de succesvolle voltooiing aan van de rebranding na de overname van Bakker Logistiek. Deze rebranding markeert een belangrijke...
×