Clicky

maandag 14 oktober 2024 - 14:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSHavensEerste megaschip door Nieuwe Sluis Terneuzen gevaren

Eerste megaschip door Nieuwe Sluis Terneuzen gevaren

TERNEUZEN – Het bulkschip ‘Bregaglia’, was vrijdag 11 oktober het eerste megaschip dat gebruikmaakte van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Het schip verliet de nieuwe zeesluis nadat Koning Willem Alexander en Koning Filip samen de officiële openingshandeling verrichtten.

Het bulkschip, dat vaart onder Zwitserse vlag, had als eindbestemming ArcelorMittal in Gent. De ‘Bregaglia’ heeft een lengte van 240 meter, een breedte van 38 meter en een diepgang van 11 meter. Het schip gaat niet alleen de geschiedenisboeken in als het eerste zeeschip dat gebruikmaakte van de Nieuwe Sluis, maar ook als het grootste schip tot nu toe op het Kanaal Gent-Terneuzen.

Met de Nieuwe Sluis krijg North Sea Port er een tweede, grotere zeesluis bij. De sluis is geschikt voor megaschepen met een breedte van 49 meter, een lengte van 366 meter en een diepgang van 14,5 meter. De Nieuwe Sluis zorgt voor een betere toegang en een snellere doorstroming voor scheepvaart vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder. Ook de capaciteit van de Noordzeesluizen neemt toe: er kunnen meer schepen tegelijk door de drie sluizen, waardoor de wachttijd voor zeevaart en binnenvaartschepen afneemt.

LEES OOK
Overnachtingshaven Spijk officieel geopend door minister Harbers

Het bulkschip ‘Bregaglia’ vervoert ijzererts voor ArcelorMittal, dat gevestigd is in het Gentse deel van North Sea Port. ArcelorMittal is een van de grootste staalbedrijven ter wereld. Het bedrijf heeft vestigingen in zestig landen en productielocaties in 16 landen. Het bedrijf produceert al staal in Gent sinds 1968.

Tijdens de openingsceremonie lag het schip ‘Primula Seaways’ in de Westsluis. Dit schip is van de Deense rederij DFDS. Samen met twee andere roll-on-roll-offschepen van DFDS vaart de ‘Primula Seaways’ zes op zeven dag heen en weer tussen Gent en Göteborg. In totaal zijn dit ruim 300 scheepsbewegingen per jaar. De schepen van DFDS vervoeren onder andere lading voor de fabrieken van Volvo Car in Göteborg en Gent, maar ook producten voor andere bedrijven.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

RDW gunt contract hoofddienstaanbieder vrachtwagenheffing aan Triangle

GRONINGEN - De RDW heeft Triangle gecontracteerd als hoofddienstaanbieder voor de vrachtwagenheffing op het Nederlandse wegennet, na afronding van een Europese aanbesteding. Triangle, een...
×