Clicky

maandag 14 oktober 2024 - 13:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSLogistiekGLS Netherlands robotiseert pakketverwerking met ROSI

GLS Netherlands robotiseert pakketverwerking met ROSI [+video]

Slimme robotoplossing in Utrecht een primeur binnen de internationale GLS Group

UTRECHT – Pakketdienst GLS Netherlands heeft in samenwerking met robotsysteemintegrator AWL een nieuwe robotoplossing in het sorteercentrum in Utrecht geïnstalleerd. De Robotic Singulator, genaamd ROSI, is onlangs aan de slag gegaan met het singuleren van mini-parcels op de lopende band. Deze implementatie is niet alleen de eerste stap in een breder project gericht op het verhogen van de efficiëntie van de pakketverwerking, maar ook de allereerste installatie binnen GLS-groep. Bovendien is dit een van de eerste keren dat ROSI wereldwijd wordt toegepast.

“ROSI is een slimme robotoplossing en pakt kleine pakketten uit een stapel die ze vervolgens op de lopende band van de minisorter legt. Op basis van visiontechnologie en AI bepaalt ze wat een enkel pakket is tussen een bulk aan pakketten. Vervolgens kiest ze de beste strategie om het pakket met de juiste snelheid en precisie op te pakken. ROSI detecteert en pakt pakketten tot ongeveer 5 kilo en verwerkt er bijna net zoveel als haar menselijke collega’s, namelijk ongeveer 1600 per uur. Ze helpt onze loodsmedewerkers door repetitief werk over te nemen, waardoor onze medewerkers zich op andere taken kunnen richten,” aldus Tom Hartmans, ROSI’s projectleider bij GLS.

LEES OOK
Zwalua Transport en Lucasse Transport Breda gaan strategische samenwerking aan

“Dit maakt hun werk veelzijdiger en verhoogt de algehele efficiëntie van onze processen.”

De robotoplossing is bovendien specifiek ontwikkeld voor gebruik in ruimtes met beperkte vrije vloeroppervlakte, wat het sorteercentrum in Utrecht tot de perfecte proeftuin maakt. “Het sorteercentrum Utrecht is relatief klein qua oppervlakte en werd daarom gekozen voor de primeur van de Robotic Singulator.”

Nauwe lokale samenwerking

De pilot verloopt in nauwe samenwerking met het internationaal opererende AWL, waarvan het hoofdkantoor in Harderwijk is gevestigd. De robotiseringsexpert test zelf ook andere innovaties op de locatie van GLS in Utrecht, zoals een nieuwe hightech gripper om pakketten effectiever te pakken.

“Het is geweldig om met GLS samen te mogen werken aan één doel: de werkomstandigheden van de medewerker verbeteren. Hierdoor kunnen we niet alleen stappen zetten in innovatie en robotisering, maar ook de huidige technologie tot daadwerkelijke praktijkcases brengen”, zegt Jeffrey Vroemen, Product Manager bij AWL.

De resultaten van deze Nederlandse pilot beïnvloeden het innovatiebeleid van de gehele GLS Group. Als ROSI blijft presteren, staat de deur open om ook in het internationale distributienetwerk robotcollega’s aan boord te halen, zodat GLS zijn logistieke processen verder kan optimaliseren voor een nog sterkere dienstverlening.

LEES OOK
Havens van Cartagena, Triëst and Monfalcone, Riga en North Sea Port starten samenwerking
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Borghese Logistics verkoopt b:logic Zwolle aan Westerman Multimodal Logistics

ZWOLLE - Borghese Logistics verkoopt haar state-of-the-art ontwikkeling b:logic® in Zwolle aan Westerman Multimodal Logistics b:logic® Zwolle betreft een logistieke nieuwbouwontwikkeling gelegen op bedrijvenpark H2O,...
×