Clicky

maandag 14 oktober 2024 - 12:14 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsFiscus stuurt vermogenden brief over box 3-compensatie

Fiscus stuurt vermogenden brief over box 3-compensatie

DEN HAAG – De Belastingdienst stuurt vanaf dinsdag zo’n 2,6 miljoen brieven aan mensen met een groot vermogen die waarschijnlijk kunnen rekenen op compensatie. Mensen die belasting moesten betalen in box 3 over rendement op vermogen dat zij waarschijnlijk helemaal niet haalden, krijgen zogenoemd rechtsherstel. De brief maant nog niet tot actie, pas aankomende zomer krijgen de mogelijk gedupeerden een formulier dat ze moeten invullen.

Jarenlang werd belasting geheven over rendement op vermogen (wat iemand aan zijn geld verdiende), gebaseerd op een vaststaand, fictief rendement. Maar veel spaarders verdienden dat rendement helemaal niet: de rente was veel lager dan de rendementen die bijvoorbeeld aandelen opleverden. Dat systeem was onrechtmatig, oordeelde de Hoge Raad. Die kwam met een belangrijk arrest waarin ook werd uitgesproken dat gedupeerden recht hebben op rechtsherstel.

Daardoor staat de Belastingdienst aan de vooravond van een enorme hersteloperatie. De mensen die nu een brief krijgen, ontvangen in de zomer van volgend jaar een uitnodiging om per belastingjaar meer informatie te geven. In het formulier dat zij moeten invullen, kunnen ze het werkelijk behaalde rendement over die jaren opgeven. Dan wordt verrekend hoeveel betaalde belasting zij mogelijk terugkrijgen.

LEES OOK
Kabinet voert nieuwe belastingschijf in

Zo’n 150.000 mensen die een brief ontvangen, moeten wel nu al in actie komen en een verzoek indienen. Dit zijn mensen van wie de aanslag over 2019 nog niet volledig is vastgesteld.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Eerste megaschip door Nieuwe Sluis Terneuzen gevaren

TERNEUZEN - Het bulkschip ‘Bregaglia’, was vrijdag 11 oktober het eerste megaschip dat gebruikmaakte van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Het schip verliet de...
×