Clicky

zondag 13 oktober 2024 - 13:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsNYT: Hamas zocht steun Iran en Hezbollah voor 7 oktober

NYT: Hamas zocht steun Iran en Hezbollah voor 7 oktober

DEN HAAG – Hamas probeerde bondgenoten Iran en Hezbollah te overtuigen om deel te nemen aan de aanval tegen Israël op 7 oktober vorig jaar. Daartoe stelde de groepering de aanval zelfs een jaar uit, meldt The New York Times op basis van interne Hamas-documenten.

Volgens de Amerikaanse krant zijn de documenten notulen van geheime bijeenkomsten die werden gevonden op een computer die in januari door Israëlische soldaten in Gaza in beslag werd genomen. Ze onthullen onder meer dat Hamas vanaf 2021 bewust de confrontatie vermeed met Israël om de indruk te wekken dat de groepering rust zocht. Dit zou Israël minder waakzaam maken op de dag van de aanval.

The New York Times rapporteert dat een Hamas-kopstuk enkele maanden voor de aanval in Libanon een ontmoeting zou hebben gehad met een hoge Iraanse commandant om hulp te vragen aan het begin van het offensief. Deze Iraanse commandant zou steun aan Hamas hebben toegezegd; maar volgens hem zouden Iran en Hezbollah meer tijd nodig hebben gehad hadden om zich voor te bereiden. In de notulen staat niet hoe gedetailleerd het plan was dat Hamas aan zijn bondgenoten voorlegde.

LEES OOK
Axios: Israël werkt aan aanzienlijke vergelding tegen Iran

Saoedi-Arabië

De beslissing door Hamas om aan te vallen zou volgens de documenten ook zijn beïnvloed door de wens om de toenadering tussen Israël en Saoedi-Arabië te verstoren. Ook de uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en pogingen door Israël om meer controle uit te oefenen over de voor moslims belangrijke Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem speelde een rol.

Hamas en Hezbollah hebben niet op de beschuldigingen gereageerd. De Iraanse diplomatieke missie bij de Verenigde Naties ontkende de onthullingen in het artikel.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Berging vrachtschip bij stuw Maastricht maandag voorbereid

MAASTRICHT - Rijkswaterstaat begint maandag met de opbouw en voorbereiding van de berging van het vrachtschip dat zaterdag tegen de stuw Borgharen is gebotst....
×