Clicky

zaterdag 12 oktober 2024 - 21:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsEx-premier en leider nationalisten Schotland, Alex Salmond, overleden

Ex-premier en leider nationalisten Schotland, Alex Salmond, overleden

SKOPJE/EDINBURGH – De nationalistische Schotse politicus en voormalig Schots premier Alex Salmond is op 69-jarige leeftijd overleden, bevestigt de politie in Schotland.

Eerder meldden Britse media al zijn overlijden. De Britse premier Keir Starmer prijst Salmond als een “monumentaal figuur in de Schotse en Britse politiek”.

Salmond was de leider van de Schotse Nationale Partij (SNP) van 1990 tot 2000 en opnieuw van 2004 tot 2014. In dat laatste jaar zorgde hij als eerste minister voor een referendum in Schotland over de vraag of het onafhankelijk moest worden. Een meerderheid bleek daar tegen. Salmond trad daarom datzelfde jaar af. Hij was in 2007 premier geworden.

Na zijn aftreden als minister-president trad hij ook terug als leider van de SNP. Nicola Sturgeon volgde hem op als partijleider en werd in 2014 premier van Schotland. In 2018 verliet Salmond de SNP nadat meerdere vrouwen zeiden dat hij had geprobeerd hen te verkrachten of aan te randen. De oud-premier werd in een strafzaak hierover echter vrijgesproken. Hij richtte een nieuwe onafhankelijkheidspartij op, maar die had weinig succes bij de verkiezingen.

LEES OOK
Beoogd premier Schoof zwijgt over mogelijke hoorzitting

Salmond overleed volgens Schotse media zaterdag op bezoek in Noord-Macedonië. De doodsoorzaak is nog onbekend.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Noorwegen voert grenscontroles in vanwege verhoogde terreurdreiging

OSLO - Noorwegen voert tijdelijk controles in bij zijn Schengengrenzen, heeft de politie bekendgemaakt. De maatregel, die tot 22 oktober van kracht is, is...
×