Clicky

vrijdag 11 oktober 2024 - 21:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartRederij Anthony Veder plaatst als eerste rederij VentoFoils zeilen op gastanker

Rederij Anthony Veder plaatst als eerste rederij VentoFoils zeilen op gastanker

ROTTERDAM – Anthony Veder kondigde vandaag, vrijdag 11 oktober, met trots de lancering aan van twee VentoFoils zeilen aan boord van de Ethylene carrier Coral Patula, geleverd door Econowind. Met deze installatie is Anthony Veder de eerste ter wereld die zeilen installeert aan boord van een gastanker. Later dit jaar zal zusterschip Coral Pearl worden uitgerust met twee vergelijkbare zeilen.

Door bestaande gastankers te moderniseren ontsluit het bedrijf het potentieel van windvoortstuwing als duurzame oplossing voor de maritieme industrie.

Björn van de Weerdhof, Commercial and Sustainability Director bij Anthony Veder, vertelt: “In onze duurzame routekaart hebben we het ambitieuze doel gesteld om in 2035 een netto-nul-uitstoter te worden. Om dit doel te bereiken, moeten we nu actie ondernemen. Terwijl we ons richten op het optimaliseren van het ontwerp van nieuwbouwschepen en het laten draaien van die schepen op (bio-)LNG, zetten we ons ook in om de efficiëntie van onze bestaande vloot te verbeteren. Hierdoor kunnen we onze CO2-voetafdruk onmiddellijk verkleinen. Windondersteunde voortstuwing is een belangrijke stap in deze inspanning en onze samenwerking met Econowind weerspiegelt de kracht van onze partnerschappen. Daarnaast onderzoeken we andere oplossingen, zoals optimalisatie van voortstuwingstreinen en gezamenlijke acties die we kunnen ondernemen met onze klanten, zoals lagere snelheden door Just in Time-aankomst en het gebruik van walstroom.”

LEES OOK
Aanrijding vrachtwagen en locomotief Botlek Rotterdam [+foto]
Foto: BLRT Western Shipyard

Rens Groot, Chief Operations Officer bij Econowind, is trots op dit project: “Anthony Veder heeft een grondige analyse uitgevoerd voordat hij de VentoFoils selecteerde, inclusief een geavanceerde businesscaseberekening waarin voordelen en realistische kosten in evenwicht werden gebracht. Hierdoor konden we belangrijke voordelen zien, zoals snelheidsverhogingen voor gastankers, waarbij VentoFoils helpen om de beperkingen van het motorvermogen te compenseren. Het halen van de strakke planning was mogelijk dankzij het ervaren team van Anthony Veder in projectuitvoering en droogdokken. Ze toonden leiderschap door als eerste windondersteunde voortstuwing op een gastanker te implementeren. Dit schip zal naar verwachting aanzienlijke brandstofbesparingen en CO2-reducties opleveren met een aantrekkelijke terugverdientijd.”

Foto: BLRT Western Shipyard

Door twee Ethylene-carriers in zijn vloot te voorzien van Econowind VentoFoils, zal Anthony Veder windenergie gebruiken om het brandstofverbruik van schepen aanzienlijk te verminderen. Het systeem is ontworpen om samen te werken met bestaande motoren en biedt een boost in voortstuwing door de kracht van wind. Op basis van IMO-windomstandigheden verwachten we een brandstofbesparing van ongeveer 5%, met een potentieel van meer dan 10% bij optimale windomstandigheden. Door minder brandstof te gebruiken, verlaagt het bedrijf niet alleen de energierekening, maar belangrijker nog, de uitstoot van broeikasgassen.

LEES OOK
80 kilo cocaïne aangetroffen in containers met bananen
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor veroorzaken dodelijk verkeersongeluk op A12

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 37-jarige vrachtwagenchauffeur voor het veroorzaken van dodelijk verkeersongeluk in Ede. Hij krijgt een taakstraf van 180 uur en...
×