Clicky

vrijdag 11 oktober 2024 - 17:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsEU-voorzitter Charles Michel: China moet zijn gedrag aanpassen

EU-voorzitter Charles Michel: China moet zijn gedrag aanpassen

VIENTIANE – China moet “zijn gedrag aanpassen” om een escalerend handelsconflict met Europa op te lossen, heeft EU-voorzitter Charles Michel vrijdag gezegd tegen het Franse persbureau AFP. Hij waarschuwde voor de gevaren als het geschil zou uitgroeien tot een volledige handelsoorlog.

De handelsspanningen zijn sterk toegenomen sinds de Europese Commissie vorige week besloot door te gaan met het opleggen van heffingen op in China geproduceerde elektrische voertuigen. Dat heeft geleid tot de grootste handelsruzie met Beijing in tien jaar. China reageerde al met maatregelen om het dumpen van brandy uit de Europese Unie op de Chinese markt tegen te gaan. Ook in andere sectoren in Europa wordt gevreesd voor vergeldingsmaatregelen.

De voorzitter van de Europese Raad ontmoette de Chinese premier Li Qiang in de marge van een Zuidoost-Aziatische top in Laos. Volgens Michel heeft hij “openhartige en eerlijke” gesprekken gehad met Li. Ook zei hij te hopen dat in de komende dagen of weken een overeenkomst kan worden bereikt. Wel waarschuwde hij dat dit niet gemakkelijk zal zijn.

LEES OOK
Habeck waarschuwt China: steun Rusland heeft economische gevolgen

“Ik heb de indruk dat de deur niet gesloten is, maar het is een zeer moeilijke situatie, het is een enorme uitdaging”, stelde de Belg. “We rekenen erop dat China zijn gedrag aanpast en begrijpt dat we de economische relaties in evenwicht moeten brengen voor meer eerlijkheid, eerlijke concurrentie en een gelijker speelveld.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Storm

Zaterdagavond in kustgebied code geel voor zware windstoten

DE BILT - Aan de Nederlandse kust komen vanaf zaterdagavond zware windstoten voor. Het KNMI heeft voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en...