Clicky

vrijdag 11 oktober 2024 - 17:20 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsCelstraffen opgelegd aan Roemenen voor slachten schapen in de wei

Celstraffen opgelegd aan Roemenen voor slachten schapen in de wei

ARNHEM – De rechtbank in Arnhem heeft een 46-jarige man uit Roemenië een celstraf van zes maanden opgelegd voor het doden en slachten van twee schapen in weilanden in het Gelderse Wilp. Zijn 38-jarige vrouw is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf maanden voor hulp bij de slacht van een schaap. De straffen die de rechtbank heeft opgelegd aan de voormalige inwoners van Deventer zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie, die de slachtpartijen eerder luguber noemde.

Tussen februari 2020 en maart 2022 troffen schapenhouders in de plaatsen Aalten, Olst, Wilp, Deventer, Holten en Bathmen resten van schapen aan. Er zouden in totaal meer dan twintig schapen zijn geslacht, maar deze strafzaak ging alleen over gedode schapen in Wilp in juli 2020 en de gemeente Deventer in maart 2022.

Een DNA-spoor op een achtergebleven pootje van een ram in Wilp leidde de politie naar de vrouw. Haar DNA zat in de databank na een eerdere veroordeling voor diefstal. Volgens de rechtbank is daarmee bewezen dat de vrouw bij de slacht aanwezig was. “Het schaap was hoogstwaarschijnlijk niet verdoofd en het kan niet anders dan dat dit bij het schaap veel angst en pijn veroorzaakte. Ook had de slachting een grote impact gehad op de schapenhouders”, stelt de rechtbank in het vonnis.

LEES OOK
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

In de vriezer bij de verdachten thuis vond de politie in maart 2022 achttien stukken schapenvlees. Een van de stukken vlees bevatte hetzelfde DNA als een restant van een gedood schaap in de gemeente Deventer. De man bekende na zijn arrestatie in een politieverhoor dat hij in een weiland twee schapen had geslacht. Hij is daarnaast schuldig bevonden aan de diefstal van messenslijpers bij een slager in Kootwijkerbroek. De politie vond de zogeheten slijpstalen bij de doorzoeking van zijn woning.

Beide verdachten waren niet bij de strafzaak aanwezig. Ze staan niet meer in Nederland ingeschreven en zijn onvindbaar voor justitie. Ze moeten allebei schadevergoedingen betalen aan de eigenaren van de schapen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Storm

Zaterdagavond in kustgebied code geel voor zware windstoten

DE BILT - Aan de Nederlandse kust komen vanaf zaterdagavond zware windstoten voor. Het KNMI heeft voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en...
×