Clicky

vrijdag 11 oktober 2024 - 12:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsWakker Dier naar rechter om strengere straf voor mishandeling vee

Wakker Dier naar rechter om strengere straf voor mishandeling vee

AMSTERDAM – Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veel te terughoudend is in het geven van boetes om dierenmishandeling in de veesector. De club stapt naar de rechter in de hoop dat die de autoriteit verplicht om strenger te worden.

“Directe aanleiding is het besluit van de NVWA om slechts een waarschuwing te geven aan koeienboeren die herhaaldelijk de hitteleedvoorschriften voor pasgeboren kalfjes overtraden”, aldus een woordvoerster. Maar Wakker Dier heeft al langer genoeg van de aanpak van de NVWA. “De NVWA doet veel wetsovertredingen in de vee-industrie af met een waarschuwing.”

“Als de toezichthouder zelfs dat een te zwaar middel acht, krijgt de overtreder een ‘mededeling’. Een boete wordt vaak pas gegeven bij structurele, herhaalde of zware wetsovertredingen met ernstig dierenleed. Omdat de NVWA ook nog eens zelden op veebedrijven controleert, is de kans op een boete vrijwel nihil”, klagen de dierenvrienden verder.

Europees recht

LEES OOK
Varkens in Nood doet aangifte tegen twee varkenstransporteurs [+video]

Ze denken een stevige juridische basis te hebben: “Het optreden van de NVWA is in strijd met het Europees recht, dat stelt dat bedrijven die dierenwelzijnswetten overtreden, een “doeltreffende, evenredige en afschrikwekkende” straf moeten krijgen.”

De NVWA wil niet inhoudelijk reageren: “Het staat organisaties vrij om een handhavingsverzoek te doen of naar de rechter te stappen. Zolang het onder de rechter is, doen we er geen uitspraken over in media”, aldus een woordvoerster. De autoriteit maakte eerder bekend ruim driehonderd inspecties te hebben uitgevoerd bij dieren in de wei en bij het vervoer naar slachthuizen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Drie nieuwe DAF XG-trekkers voor De Haas Road Cargo

ALMELO – NK Trucks B.V. heeft onlangs drie nieuwe DAF XG 530 Low-Deck 4×2 trekkers afgeleverd aan De Haas Road Cargo B.V. uit Aalsmeer. Deze...
×