Clicky

donderdag 10 oktober 2024 - 14:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSSpoorvervoerWerkzaamheden en omleidingen goederenvervoer door uitbreiding Derde Spoor

Werkzaamheden en omleidingen goederenvervoer door uitbreiding Derde Spoor

Van november 2024 tot mei 2026 wordt er intensief aan het spoor gewerkt tussen Emmerich en Oberhausen. Deze werkzaamheden in Duitsland zijn onderdeel van het project voor de uitbreiding van het Derde Spoor en hebben invloed op het goederenvervoer in Nederland. ProRail heeft de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op deze periode en de hinder voor omwonenden en vervoerders te beperken.

Werkzaamheden en omleidingen

De komende jaren zullen er vaker en langere omleidingsperiodes zijn voor het goederenvervoer via met name de Brabant- en Bentheimroute. In de zomer van 2025 zijn beide sporen in Duitsland gedurende acht weken buiten dienst. Van de 80 weken dat er aaneengesloten in Duitsland wordt gewerkt is de Betuweroute 20 weken volledig gestremd. De overige 60 weken moeten per dag tien tot vijftien treinen worden omgeleid.

Dit werk is van groot belang voor het verbeteren van het Europese goederenvervoer. Op dit moment rijden zowel goederen- als passagierstreinen over dezelfde sporen, wat de capaciteit beperkt. Met de aanleg van het derde spoor kunnen er straks meer goederentreinen rijden, wat de Betuweroute optimaal benut en de doorstroming bevordert.

LEES OOK
Dode en meerdere gewonden nadat vrachtwagen met gasflessen in brand vliegt op Duitse A38 [+foto's]

“Hoewel goederenvervoer momenteel een lichte afname kent, verwachten we op lange termijn dat er steeds vaker voor de trein wordt gekozen als duurzaam transportmiddel. De huidige hinder is dus een investering in een toekomstbestendig spoornetwerk”, aldus ProRail.

Maatregelen tegen hinder

ProRail is zich bewust van de overlast die de werkzaamheden met zich meebrengen voor omwonenden langs de omleidingsroutes. “Daarom hebben we samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en vervoerders een ‘Minder Hinder Pakket’ ontwikkeld. Dit pakket bevat diverse maatregelen om de impact op de omgeving te minimaliseren. Op meerdere locaties zijn betonnen overwegen vervangen door rubberen. Ook hebben we Under Sleeper Pads aangebracht om het geluid en de trillingen van voorbijrijdende treinen te verminderen.”

Goed voorbereid

Om goed voorbereid te zijn op de komende periode heeft ProRail het afgelopen jaar verschillende simulaties uitgevoerd. Hierbij zijn teams op de verkeersleidingsposten in Eindhoven, Roosendaal, Kijfhoek, Rotterdam en de grensregio betrokken. “Door meerdere scenario’s te oefenen, kunnen we sneller en effectiever reageren tijdens de werkzaamheden.”

LEES OOK
Duitse politie kan voorlopig overal opduiken voor grenscontrole

“De werkzaamheden hebben ook impact op onze logistieke operatie. Incidenten kunnen langer duren en meer treinen en reizigers raken betrokken. Daarom hebben we verschillende logistieke maatregelen genomen om verstoringen beter te kunnen afhandelen. Denk aan verbeterde processen voor het bijsturen van treinen, nieuwe richtlijnen voor het omgaan met vertragingen en nauwere samenwerking met goederenvervoerders.”

“Ook op ICT-gebied zijn stappen gezet om informatie sneller en makkelijker te delen binnen onze organisatie en met vervoerders. Dit zorgt ervoor dat we tijdens de werkzaamheden meer treinen kunnen laten rijden en de werkdruk beheersbaar blijft.”

Ondersteuning voor goederenvervoerders

Goederenvervoerders krijgen ondersteuning door middel van Routelint, een rijondersteuningssysteem dat helpt vertragingen te verminderen. Daarnaast worden preventief spoordelen zoals ES-lassen op risicovolle locaties vervangen. Ook zijn wissels en paal-spoorstaafverbindingen verbeterd om de kans op storingen te verkleinen. Wisselmonitoring is uitgebreid, waardoor storingen sneller kunnen worden gedetecteerd en opgelost.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Van Alphen voegt twee nieuwe IVECO S-WAY trucks toe aan wagenpark

Van Alphen, een familiebedrijf dat al sinds 1993 actief is in de transportsector, breidt zijn wagenpark uit met twee nieuwe IVECO S-WAY trucks. Het...
×