Clicky

donderdag 10 oktober 2024 - 12:32 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsLiander: stroomnet Leiden bereikt maximale capaciteit

Liander: stroomnet Leiden bereikt maximale capaciteit

LEIDEN – Drie elektriciteitsstations in Leiden hebben de maximale capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit. Dat betekent dat nieuwe bedrijven die zich willen vestigen in het gebied dat door deze elektriciteitsstations van stroom wordt voorzien, niet zomaar een elektriciteitsaansluiting kunnen krijgen, waarschuwt netbeheerder Liander.

“Het gaat daarbij om een groot deel van Leiden en omliggende gemeenten. De beperking geldt ook voor bestaande bedrijven die hun aansluiting willen uitbreiden”, aldus Liander.

Ook in veel andere plaatsen is het stroomnet overvol. Het elektriciteitsnet in Nederland staat onder druk omdat bedrijven en consumenten steeds sneller extra capaciteit vragen, bijvoorbeeld omdat ze van het aardgas af moeten of elektrisch gaan rijden. Netbeheerders kunnen het net niet zo snel uitbreiden als de vraag. “Helaas hebben we nu ook in Leiden te maken met de gevolgen van de drukte op het elektriciteitsnet”, zegt Liander.

Gevolgen

Volgens de netbeheerder heeft het volle elektriciteitsnet in Holland-Rijnland geen gevolgen voor consumenten en bedrijven met een kleine stroomaansluiting. Maar grootverbruikers van elektriciteit zoals ondernemingen, scholen, supermarkten en bijvoorbeeld sporthallen moeten rekening houden met langere wachttijden voor een nieuwe of zwaardere aansluiting. Voor woningbouwprojecten die al bij Liander bekend zijn, is wel capaciteit beschikbaar.

LEES OOK
Denktank: zon en wind passeren fossiel in stroomproductie EU

Liander is de netbeheerder in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Friesland en een deel van Zuid-Holland.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×