Clicky

woensdag 9 oktober 2024 - 15:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPVV-Kamerlid wil burgemeester Halsema ontslaan, botst met Kamer

PVV-Kamerlid wil burgemeester Halsema ontslaan, botst met Kamer

DEN HAAG – PVV-Kamerlid Marco Deen gaat minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark vragen om de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema te ontslaan. Dat zegt hij in het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken. De opmerking komt hem op harde kritiek van andere Kamerleden te staan.

Het gaat Deen, net als zijn partijleider Geert Wilders, om Halsema’s reactie op een pro-Palestijnse betoging rond de herdenking van de Hamas-aanval van 7 oktober. “Wederom liet de burgemeester gewelddadige activisten dicht bij een herdenking komen”, zei Deen. Halsema greep wel in: 322 betogers zijn opgepakt en verplaatst.

“Een aanval op het ambt van burgemeester”, reageerde Joost Sneller (D66). “Als u dat doet, ondermijnt u de rechtstaat.” Deen wees erop dat de mogelijkheid tot ontslag in de wet staat. “Veel rechtstatelijker krijg je het niet.” Sneller: “Niet alles wat kan, moet.”

Michiel van Nispen (SP) en Glimina Chakor (GroenLinks-PvdA) vinden dat Deen de ophef opzoekt, en daarmee afleidt van dringende problemen zoals armoede en krappe gemeentefinanciën. “Als ze geen oplossing hebben, komen ze met een trucje uit de trukendoos, een afleidingsmanoeuvre”, zei Chakor. “Wat gaat u doen om gemeenten te ondersteunen? Om 150.000 kinderen die in armoede leven te helpen?” Volgens Deen is daar eerder al uitgebreid over gesproken. “U gaat niet over inbreng.”

LEES OOK
Twee gewonden door schietpartij in de Bijlmer

Toen Geert Wilders maandag in een bericht op X zei dat Halsema het land uit mag, vielen andere burgemeesters en het kabinet Halsema bij. Dat bericht wilde Deen “niet recenseren”.

Silvio Erkens van coalitiepartij VVD steunt de oproep van Deen niet. “We gaan hier als Kamer niet burgemeesters naar huis sturen.” Ook Erkens wilde het liever hebben over inhoudelijk beleid dan over dit “stukje rood vlees”. Sandra Palmen (NSC) steunt Deen ook niet. “Deze aanval op de burgemeesters raakt mij diep in het hart”, zei ze.

Aan het eind van zijn betoog sprak Deen van “door burgemeester Halsema gefaciliteerde gewelddadig antisemitisme”. Daarop greep voorzitter Tom van der Lee in omdat Halsema zich niet in de Kamer kan verdedigen. “Ik vraag u de woorden terug te nemen. Als u dat niet doet, ga ik u schorsen.” Deen nam zijn woorden terug.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

EASY Road Transport koopt elf nieuwe Krone trailers

BARENDRECHT – Specialist in Engelandvervoer, EASY Road Transport, heeft elf nieuwe Krone schuifzeiltrailers gekocht. Met de aanschaf groeit het totaal aantal trailers naar meer...
×