Clicky

woensdag 9 oktober 2024 - 13:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOrbán zowel uitgejoeld als toegejuicht in Europees Parlement

Orbán zowel uitgejoeld als toegejuicht in Europees Parlement

STRAATSBURG – De Hongaarse premier Viktor Orbán is tijdens en na zijn toespraak in het Europees Parlement zowel uitgejoeld als toegejuicht. Vooral toen Orbán hard uithaalde naar illegale immigranten klonk er boegeroep en werd hij uitgefloten door midden- en linkse partijen in het Europees Parlement. Europarlementariërs van rechtse partijen vielen Orbán juist bij met luid applaus.

De onrust in de plenaire zaal van het Europees Parlement was het grootst nadat Orbán zei dat er buiten de EU ‘hotspots’ moeten komen waar migranten een beslissing op hun asielaanvraag moeten afwachten. “Zonder die hotspots kunnen we de Europese Unie niet beschermen. Andere oplossingen zijn illusies.” Hij werd uitgejoeld door de midden- en linkse partijen toen Orbán zei dat illegale immigratie heeft geleid tot onder andere antisemitisme, homofobie en onveiligheid voor vrouwen. Rechtse partijen gaven hem een luid applaus. “Of je het leuk vindt of niet, dit zijn de kale feiten”, reageerde Orbán.

LEES OOK
Rutte blij met nieuwe migratieregels EU 'na jaren werk'

Na zijn toespraak zongen Europarlementariërs van de Linkse Fractie een protestlied, waarop parlementsvoorzitter Roberto Metsola alle parlementariërs opriep de waardigheid van het parlement te respecteren.

In het debat dat daarop volgde, trokken Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en de fractievoorzitters van de centrumrechtse EVP, de sociaaldemocraten, de Groenen, de liberale Renew en de Linkse Fractie flink van leer tegen Orbán.

Von der Leyen verweet hem onder meer de problemen van illegale migranten “over de schutting van je buurman te gooien”. Ook bekritiseerde ze het nieuwe Hongaarse visumbeleid, waarbij Russen zonder extra veiligheidscontroles in Hongarije mogen werken. Deze Russen kunnen op die manier naar andere EU-landen reizen. Dat is “een veiligheidsrisico, niet alleen voor Hongarije, maar voor alle lidstaten”, zei Von der Leyen.

De vijf fractievoorzitters hekelden Orbán om zijn minachting voor de mensenrechten, het beknotten van het demonstratierecht, het verbod op abortus, het nepotisme en de corruptie in het land. “Het is hoog tijd het stemrecht van Hongarije op te schorten”, zei Valérie Hayer, fractievoorzitter van het liberale Renew. Alleen de Patriotten voor Europa, de partij waar Orbán de grondlegger van is en waarin ook de PVV huist, steunde de Hongaarse premier.

LEES OOK
Tientallen migranten in vrachtwagen Tsjechië, een dode

“Een politieke intifada”, zei Orbán in reactie op alle kritiek, die hij resoluut van de hand wees.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×