Clicky

dinsdag 8 oktober 2024 - 18:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSCriminaliteitMilieuovertredingen bij controle autowrakken in Noord-Holland

Milieuovertredingen bij controle autowrakken in Noord-Holland

DEN HAAG – Inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleerden negen bedrijven eind september op autowrakken en auto-onderdelen in De Liede (Noord-Holland). Samen met de RDW, het Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), de politie Landelijke Eenheid, de politie Haarlemmermeer en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zijn diverse milieuovertredingen vastgesteld. Zo is bij een bedrijf schadelijke asbest geconstateerd.

De ILT controleerde op de import en export van auto’s en auto-onderdelen. Een van de negen bedrijven heeft een transport uit Duitsland illegaal overgebracht naar Nederland. Het materiaal zou zijn overgebracht als metaal. Na bemonstering bleek dat er ook een zeer schadelijke vorm van asbest in de metalen onderdelen voorkomt. Dan is er sprake van gevaarlijk afval en moet vooraf toestemming voor export worden aangevraagd. De ILT treedt nu in contact met de Duitse autoriteiten.

Er zijn ook andere overtredingen geconstateerd. Eén bedrijf wordt nog nader onderzocht vanwege het begaan van mogelijke strafbare feiten. Ook slaat een bedrijf vloeistoffen niet op de juiste manier op. Risico is dat schadelijke stoffen in de bodem terechtkomen. Op een autosloperij is het van belang dat stoffen zoals olie op de juiste wijze worden opgevangen en separaat worden afgevoerd.

LEES OOK
Kort geding eigenaar Fremantle Highway, Koole, en ILT over transport naar China

Onaangekondigd

Een inspectie wordt vooraf met alle partners voorbereid. Bedrijven worden onaangekondigd bezocht. De ILT blijft acties op het gebied van autowrakken en auto-onderdelen uitvoeren.

Tweedehands auto’s voor export

Eerder al meldde de ILT over de slechte kwaliteit van afgedankte voertuigen die vanuit Nederland op transport gaan naar Afrika. Veel auto’s en busjes die vanuit Nederlandse havens naar Afrika op transport gaan, zijn sterk verouderd. Ze hebben een lage-emissieklasse, meestal een ongeldige APK en er zijn vaak problemen met de katalysator of het roetfilter. De karakteristieken van de geëxporteerde voertuigen kwamen sterk overeen met voertuigen die in Nederland worden gesloopt. In Nederland worden dergelijke oude voertuigen aangemerkt als afval.

Toezicht ILT

Doel van een inspectie op autowrakken is om de bedrijven die zich bezighouden met export van oude auto’s beter in beeld te krijgen en om het illegaal overbrengen van afval van en naar het buitenland tegen te gaan. De ILT bevordert dat afvalstoffen op een juiste manier worden verwerkt. De inspectie wil daarmee schade voor mens en milieu voorkomen of beperken.

LEES OOK
ILT onderschept 40 ton F-gassen in drie vrachtwagens uit Turkije
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Gewelddadige overval op vrachtwagenchauffeur, flinke som geld gestolen

DETTELBACH - Zondagochtend vroeg vielen tot nu toe onbekende daders een vrachtwagenchauffeur aan en stalen geld. Bij de gewelddadige aanval raakte de 52-jarige man...
×