Clicky

dinsdag 8 oktober 2024 - 14:32 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsSchoof: kabinet steunt burgemeesters, ook Halsema

Schoof: kabinet steunt burgemeesters, ook Halsema

DEN HAAG – Het kabinet staat achter burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Dat heeft minister-president Dick Schoof gezegd tegen RTL Nieuws en de NOS. Hij wilde niet nader ingaan op een uitspraak van PVV-leider Geert Wilders, die maandag tweette dat Halsema wat hem betreft “het land uit” zou mogen.

Wilders reageerde met de tweet op een pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam. Hij vindt dat Halsema die had moeten verbieden, omdat op dat moment de terroristische aanval van Hamas op Israël op 7 oktober vorig jaar werd herdacht. Schoof is dat niet met hem eens. “Wij steunen burgemeesters in de ingewikkelde keuzes en afwegingen die ze elke dag moeten maken, dat geldt ook voor burgemeester Halsema.”

De premier vindt het wel “onkies” om uitgerekend op 7 oktober te demonstreren voor de Palestijnse zaak. “Maar iedereen maakt zijn eigen keuzes.” Die zijn niet de burgemeester te verwijten, vindt hij. “Demonstreren is een grondrecht, ook op 7 oktober.”

LEES OOK
Spoeddebat in Amsterdamse raadscommissie over UvA-protesten

Minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) sluit zich bij de woorden van Schoof aan. “Ik vind dat wij als politici het goede voorbeeld moeten geven”, voegt zij eraan toe. Over de uitspraak van Wilders wil zij het niet hebben. “Het kabinet gaat over zijn eigen woorden, niet die van de heer Wilders.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×