Clicky

dinsdag 8 oktober 2024 - 14:36 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsChina komt met maatregelen tegen dumping van brandy uit EU

China komt met maatregelen tegen dumping van brandy uit EU

BEIJING – China heeft dinsdag “tijdelijke maatregelen” aangekondigd tegen het dumpen van brandy uit de Europese Unie op de Chinese markt, volgens een verklaring van het Chinese ministerie van Handel. Dat is een ommekeer ten opzichte van een eerder besluit en de nieuwste zet in een escalerend handelsconflict tussen Beijing en Brussel.

In januari is China een onderzoek gestart naar brandy geïmporteerd uit de Europese Unie, nadat de EU enkele maanden daarvoor een onderzoek was begonnen naar Chinese subsidies voor elektrische voertuigen. Beijing zei in augustus nog dat het voorlopig geen maatregelen zou nemen, hoewel het ministerie stelde bewijs te hebben dat brandy tegen een kunstmatig lage prijs op de Chinese markt wordt verkocht.

Vanaf vrijdag moeten importeurs een soort waarborgsom betalen aan de Chinese douane bij het invoeren van de brandewijn uit de EU. Brandy wordt geproduceerd door het distilleren van wijn en heeft meestal een hoog alcoholpercentage.

Handelsspanningen

LEES OOK
Chinees bagagescanbedrijf sleept Europese Commissie voor rechter

De handelsspanningen tussen de twee economische blokken zijn de laatste tijd opgelopen. Zo voert de Europese Unie extra importheffingen in op elektrische auto’s uit China. De extra heffingen zijn bedoeld om oneerlijke concurrentie tegen te gaan door Chinese autofabrikanten, die volgens de Europese Commissie profiteren van fikse staatssubsidies.

Franse cognacmakers voelen zich slachtoffer in dit handelsconflict, lieten zij vorige week weten na de stemming van EU-lidstaten over de importheffingen op Chinese stekkerauto’s. “Ons verzoek om de stemming uit te stellen en te onderhandelen over een oplossing, is genegeerd. De Franse autoriteiten hebben ons in de steek gelaten”, reageerden de cognacmakers uit Frankrijk.

De Chinezen zijn eerder ook onderzoeken gestart naar de import van zuivelproducten uit de EU en naar varkensvleesproducten.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS