Clicky

zondag 6 oktober 2024 - 12:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsTot wel 900 euro verschil in hoogte bijstandsuitkering per gemeente

Tot wel 900 euro verschil in hoogte bijstandsuitkering per gemeente

UTRECHT – De FNV maakt zich grote zorgen over de grote verschillen tussen gemeenten als het gaat om bijvoorbeeld de financiële bijstand voor minima. Uit een nieuw rapport van de vakbond blijkt dat in gelijke situaties mensen soms wel 800 tot 900 euro per maand minder kunnen ontvangen, afhankelijk van waar ze wonen. De vakbond vindt deze ongelijkheid onacceptabel en roept op tot verandering.

“Het is onacceptabel dat je louter je postcode bepaalt hoeveel financiële hulp of zorg je krijgt”, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. “Mensen in kwetsbare situaties moeten kunnen rekenen op eerlijke en gelijke ondersteuning, ongeacht waar ze wonen.”

Vlissingen is een gemeente waar de FNV veel klachten over krijgt, het aantoonbaar misgaat en waar al langere tijd actie gevoerd wordt. Dat was voor de vakbond aanleiding om ook in andere gemeenten onderzoek te doen.

Sinds de decentralisatie in het sociaal domein in 2015, waarbij verantwoordelijkheden rondom armoedebeleid, jeugdzorg, de sociale ontwikkelbedrijven en de WMO naar gemeenten zijn overgeheveld, zijn er grote verschillen ontstaan. Gemeenten hanteren allemaal hun eigen regels voor de toekenning van voorzieningen, wat leidt tot grote ongelijkheid in het land.

LEES OOK
Douane onderschept 61,5 kilo cocaïne in Vlissingen

Om deze ongelijkheid aan te pakken, heeft de FNV een volkspetitie gelanceerd onder de naam ‘Stop de Postcodeloterij’. De petitie roept op tot landelijke standaardisering van het armoedebeleid en meer gelijkheid tussen gemeenten. “Het is tijd dat de landelijke politiek in actie komt en wel op een manier die een einde maakt aan de rechtsongelijkheid”, vervolgt Kitty Jong. “We hebben al duizenden handtekeningen, zowel digitaal als op papier, maar we hebben er nog meer nodig om dit onrecht op de politieke agenda in Den Haag te krijgen.”

De FNV wil onder andere dat meer mensen recht krijgen op minimavoorzieningen door de inkomensgrens te verhogen. Dit betekent dat mensen met 150% van het wettelijk sociaal minimum ook hulp kunnen krijgen. Dus als je net iets meer verdient dan het minimumloon, kom je was ons betreft toch in aanmerking voor financiële ondersteuning. Daarnaast pleit de vakbond ervoor dat bijzondere bijstand altijd een gift moet zijn, en geen lening.

LEES OOK
FNV bezet kantoor VNO-NCW in Groningen vanwege vroegpensioenregeling

De Rijksoverheid moet duidelijker kaders stellen die recht doen aan de situatie van mensen. Maar er moet ook geld bij. Het kan niet zo zijn dat dit kabinet de zorg voor inwoners bij gemeenten neerlegt, maar tegelijkertijd een gigantische bezuiniging aankondigt voor 2026. Die moet van de baan. Het laat zich namelijk nu al raden dat ook die bezuinigingen terecht gaan komen bij de meest kwetsbaren in onze samenleving.

De FNV benadrukt dat mensen in kwetsbare situaties duidelijkheid en (inkomens)zekerheid nodig hebben. De rechten op financiële steun en WMO-zorg verschillen per gemeente en de communicatie erover is verwarrend. Dit zorgt ervoor dat veel mensen niet weten waar ze recht op hebben en daardoor geen gebruik maken van beschikbare hulp.

“Het kan niet zo zijn dat mensen in armoede belanden door het woud aan verschillende regels. We eisen helder, eenduidig en menswaardig beleid in alle gemeenten”, aldus Jong.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

KLM wil maatregelen EU tegen ‘oneerlijke’ concurrentie China

HILVERSUM - KLM-topvrouw Marjan Rintel wil dat Brussel met financiële maatregelen komt om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese branchegenoten. Die hoeven...
×