Clicky

zaterdag 5 oktober 2024 - 01:27 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSWerk & InkomenFNV schort stakingen over zwaarwerkregeling voorlopig ook op

FNV schort stakingen over zwaarwerkregeling voorlopig ook op

UTRECHT – Vakbond FNV schort nieuwe stakingen voor een “verbeterde en permanente zwaarwerkregeling” voorlopig op tot 1 december. De bond wil het overleg over die regeling met de overheid en werkgevers tot die datum de tijd geven, maar benadrukt wel dat er een betere regeling moet komen dan het voorstel dat vrijdagochtend op tafel lag. “Lukt dat niet, dan volgen vanaf 1 december zwaardere stakingen dan die in september.”

Eerder op de dag zei vakbond CNV ook al voorlopig geen acties te plannen. Bij FNV moest het besluit door een speciale stakingsraad worden genomen en die kwam pas vrijdagavond bijeen.

De huidige regeling, waardoor mensen met zware beroepen een aantal jaar eerder kunnen stoppen met werken, loopt eind volgend jaar af. De bonden dringen aan op een betere en vooral structurele regeling en hebben daar de afgelopen tijd actie voor gevoerd, onder meer door te staken.

Voetbalwedstrijden

Zo legden politieagenten het werk neer tijdens voetbalwedstrijden en spoorwegmaatschappij NS en streekvervoerders kregen te maken met werkonderbrekingen. Nieuwe acties stonden gepland in de week van 14 tot en met 20 oktober. Maar die gaan dus niet meer door, al blijven nieuwe acties in de lucht hangen.

LEES OOK
FNV ziet ook getreiter bij ministerie van Justitie en Veiligheid

“Vanavond is duidelijk geworden dat iedereen blij is dat we weer aan tafel zitten, maar dat het eindresultaat een stuk beter moet zijn dan wat minister Van Hijum tot nu toe heeft geboden”, zegt FNV-hoofdonderhandelaar Piet Rietman. “Onze stakers zijn bereid om hun collega’s nogmaals op te trommelen voor een grotere stakingsronde, als die betere deal er niet komt.”

Ruimte

Hoe de gesprekken met de minister tot nu toe precies zijn verlopen, wil FNV niet zeggen. Volgens de bond hebben de onderhandelende partijen afgesproken om over de exacte inhoud geen uitspraken te doen. Dat zou hun de ruimte moeten geven die ze nodig hebben.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageerde na de aankondiging van CNV eerder op vrijdag al positief. De lobbyorganisatie zei zich ook te realiseren dat stakingen voor een breed publiek “heel vervelend” zijn.

Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) noemde de aankondiging van CNV bemoedigend. Hij zei dat de gesprekken “constructief” verlopen en dat de woorden van CNV dat onderstreepten. “Ik lees dat men er vertrouwen in heeft dat de gesprekken goed gaan en perspectief bieden, dat stemt mij hoopvol.”

LEES OOK
Lonen bijna 7 procent hoger dan jaar eerder, na inflatie nog zo'n 3 procent
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen met horizontale boormachine gestolen [+foto]

VERL - Tussen zaterdag 28 september 14:30 uur en maandag 30 september 07:00 uur werd in de Industriestrasse in het Duitse Verl een vrachtwagen...
×