Clicky

vrijdag 4 oktober 2024 - 22:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSHavensHavenbedrijf Rotterdam en Swietelsky Rail Benelux B.V. ondertekenen contract voor aanleg eerste...

Havenbedrijf Rotterdam en Swietelsky Rail Benelux B.V. ondertekenen contract voor aanleg eerste spoorbundel Emplacement Maasvlakte Zuid

ROTTERDAM – Havenbedrijf Rotterdam en Swietelsky Rail Benelux B.V. ondertekenen contract voor aanleg eerste spoorbundel Emplacement Maasvlakte Zuid
Havenbedrijf Rotterdam en Swietelsky Rail Benelux B.V. hebben het contract ondertekend voor de aanleg van een bundel van zes opstelsporen geschikt voor 740 meter treinen als onderdeel van het nieuwe Emplacement Maasvlakte Zuid (EMZ).

Het project is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met ProRail en met gebruik van een Europese Connecting Europe Facility (CEF) subsidie. Swietelsky start in het voorjaar van 2025 met de aanleg van de spoorbundel, die medio 2027 in gebruik wordt genomen. De aanleg van het EMZ is noodzakelijk om de groei van het spoorgoederenvervoer vanaf de Maasvlakte naar het Europese achterland te kunnen faciliteren. Door de aanleg wordt het capaciteitsknelpunt opgelost.

Voor de positie van Rotterdam in het Europese achterland is een betrouwbaar en concurrerend spoorproduct onmisbaar. De containeroverslag in de Rotterdamse haven groeit gestaag de komende jaren. Om de toenemende stroom containers op een efficiënte manier naar het achterland te kunnen blijven vervoeren, investeren Havenbedrijf Rotterdam, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in duurzame en efficiënte spoorontwikkeling.

LEES OOK
NS verkoopt Duitse dochteronderneming Abellio

Bereiken klimaatdoelen

De aanleg van het EMZ past in het streven van het Havenbedrijf om het spoorgoederenvervoer te stimuleren. Spoorgoederenvervoer heeft een lagere uitstoot van CO₂, NOₓ en fijnstof dan wegtransport. Dit sluit aan bij de klimaatdoelen van de EU Green Deal, die transportemissies tegen 2030 met 55 procent en tegen 2050 met 90 procent wil verminderen.

De ontwikkeling van het EMZ helpt Havenbedrijf Rotterdam om de CO₂-uitstoot van het achterland- en continentaal vervoer met 30 procent te verlagen tegen 2030, conform het Klimaatakkoord. Door de aanleg van het EMZ verwacht het Havenbedrijf jaarlijks de samenstelling van 6.750 extra treinen te stimuleren tussen de Maasvlakte en het achterland. Dit komt overeen met de vervanging van 675.000 vrachtwagenritten per jaar.

Optimaliseren spoorgoederenvervoer

Havenbedrijf Rotterdam en ProRail hebben de Logistieke Visie Havenspoor 2050 opgesteld. Deze visie geeft inzicht in de toekomstige capaciteitsknelpunten op de Havenspoorlijn en hoe deze kunnen worden verholpen. In de periode tot 2040 zijn een aantal infrastructurele projecten voorzien die de bereikbaarheid van de Maasvlakte per spoor zullen vergroten en het logistieke proces optimaliseren en verduurzamen. Deze projecten worden gefaseerd uitgevoerd in samenwerking met ProRail. Naast de aanleg van het EMZ, wordt de C2-bocht aangepast en wordt er ingezet op verdere elektrificatie van de Havenspoorlijn.

LEES OOK
Meer loon en betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers Havenbedrijf Rotterdam
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen met horizontale boormachine gestolen [+foto]

VERL - Tussen zaterdag 28 september 14:30 uur en maandag 30 september 07:00 uur werd in de Industriestrasse in het Duitse Verl een vrachtwagen...
×