Clicky

vrijdag 4 oktober 2024 - 17:27 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsMinister Faber komt 'binnen afzienbare tijd' met asielnoodwet

Minister Faber komt ‘binnen afzienbare tijd’ met asielnoodwet

DEN HAAG – Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) verwacht “binnen afzienbare tijd” klaar te zijn met haar voorstel voor een asielnoodwet, zei ze voor de ministerraad. Op de vraag of het om weken of maanden gaat, antwoordde ze: “in ieder geval geen maanden”. Minister-president Dick Schoof hield het op “voor het herfstreces”, de vakantie van Tweede Kamerleden die op 25 oktober begint.

“Binnen afzienbare tijd kom ik met de noodwet en ondertussen ben ik ook met andere wetgeving bezig”, aldus Faber. Dat verloopt “goed” volgens de minister. Volgens Faber is haar voorstel nog niet helemaal af omdat er “nog wat andere inzichten zijn bijgekomen. Die zijn we nu aan het verwerken”. Ze wil niet zeggen wat die inzichten zijn. Ook doet de langere wachtperiode volgens haar niets af aan de haast die ze heeft om de asielstroom in te perken. “Op het moment dat ik zover ben en het koninklijk besluit wordt geactiveerd, dan kunnen we gelijk onze maatregelen nemen. Dus dat is supersnel.”

LEES OOK
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

Het plan voor een asielnoodwet komt van Fabers partij PVV en leidt tot veel spanningen in de coalitie. Vooral NSC vraagt zich af of het wel rechtsstatelijk is om dit type wetgeving in te zetten dat normaal gesproken bedoeld is voor noodsituaties als oorlogen en natuurrampen. Daarom is op aandringen van de partij afgesproken dat deze wet er alleen komt als deze “gedragen gemotiveerd” is.

Noodwet

Bij de Algemene Politieke Beschouwingen vorige maand kraakten de meeste oppositiepartijen het plan van een noodwet. Het beeld van een asielcrisis wordt naar hun mening gebruikt om het parlement te passeren. Een noodwet gaat namelijk al in werking voordat de Tweede en Eerste Kamer hier hun oordeel over uit kunnen spreken. Hun bezwaren werd kracht bijgezet toen tijdens het debat zeer kritische ambtelijke adviezen werden vrijgegeven over de juridische haalbaarheid van het plan.

Maar wat Geert Wilders betreft moet en zal de noodwet er komen. Schoof zei eerder dat de PVV-leider hier achter de schermen net zo uitgesproken is als daarvoor. Dinsdag zei Wilders dat het kabinet “een probleem” heeft als de spoedwetgeving er niet komt. Deze week heeft Schoof elk van de (interim-)fractieleiders van de vier coalitiepartijen individueel gesproken om te zorgen voor een “goede landing” van het plan.

LEES OOK
Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur slechts lichtgewond nadat zowel zijn trekker als oplegger doorboord worden...

OPFENBACH - Een verkeersongeval is afgelopen maandagavond verbazingwekkend goed afgelopen. Een 57-jarige chauffeur reed met zijn vrachtwagen over de Duitse B32 van Wigratzbad richting Opfenbach...
×