Clicky

donderdag 3 oktober 2024 - 22:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOlieprijzen lopen op door angst voor Israëlische aanval op Iran

Olieprijzen lopen op door angst voor Israëlische aanval op Iran

AMSTERDAM – De wereldwijde olieprijzen zijn donderdag stevig opgelopen, omdat de financiële markten zich voorbereiden op een mogelijke Israëlische aanval op de Iraanse olie-industrie. Dat lijkt ook zijn weerslag te hebben op het sentiment op de beursvloer in Amsterdam, waar olie- en gasconcern Shell een van de weinige winnaars was in de lijst met hoofdfondsen.

De prijs van Amerikaanse olie noteerde in de loop van de dag een plus van wel 5,5 procent tot bijna 74 dollar per vat. Later zwakte de prijsstijging wel weer wat af. Brentolie, oftewel de olie in onder meer het Midden-Oosten en de Noordzee, klom tot bijna 77 dollar in prijs.

Shell kreeg er op de Amsterdamse beurs 0,6 procent aan beurswaarde bij. Ook andere olieconcerns werden door beleggers hoger gezet. Zo ging BP bijna 1 procent vooruit op de beurs in Londen. Het aandeel TotalEnergies kreeg er ruim 1 procent bij in Parijs.

Geschrokken van Biden

LEES OOK
Brussel stuurt 126 miljoen euro aan EU-hulpgeld naar Afghanistan

Beleggers lijken vooral geschrokken van opmerkingen van de Amerikaanse president Joe Biden. Toen hem gevraagd werd of hij een Israëlische aanval op Iraanse olie-installaties zou steunen, antwoordde hij: “We bespreken dat.” Biden zei ook dat hij niet verwachtte dat de Israëlische vergelding donderdag zou plaatsvinden.

“Het feit dat energie-infrastructuur nu als potentieel doelwit wordt gezien, is niet helemaal verrassend voor de markt, maar Bidens opmerkingen hierover maken de mogelijkheid reëler”, zegt een energiehandelaar tegen persbureau Bloomberg. Als er zo’n aanval plaatsvindt, zorgt dat waarschijnlijk voor minder olietoevoer uit Iran.

PostNL

De belangrijkste beursgraadmeters in Europa eindigden met verlies. De AEX-index in Amsterdam zakte 0,7 procent tot 910,35 punten. De MidKap ging 0,2 procent omlaag naar 891,66 punten en in Londen, Frankfurt en Parijs was sprake van verliezen tot 1,3 procent. De euro leverde in vergeleken met de dollar en was 1,1016 dollar waard.

Air France-KLM begon de sessie met een koerswinst, maar uiteindelijk zakte het aandeel toch 0,1 procent. Het luchtvaartconcern kondigde een groot pakket aan maatregelen aan bij KLM om de kosten te verlagen en de financiën te verbeteren.

LEES OOK
Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

PostNL boekte eveneens een klein verlies op Beursplein 5. Het kabinet wil het bedrijf toestaan om niet-urgente brieven en kaarten binnen twee dagen te bezorgen in plaats van een dag. PostNL moet zich wel aan de wettelijke regels houden en krijgt geen financiële steun van de overheid.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen uitgebrand op parkeerplaats langs A59 [+foto]

OOSTERHOUT - Op parkeerplaats van tankstation Hespelaar langs de A59 bij Oosterhout is donderdag aan het begin van de avond een vrachtwagen in vlammen...
×