Clicky

donderdag 3 oktober 2024 - 19:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPremier België roept gezant Vaticaan bij zich om uitspraken paus

Premier België roept gezant Vaticaan bij zich om uitspraken paus

BRUSSEL – De Belgische premier Alexander De Croo heeft de pauselijke gezant in België uitgenodigd voor een gesprek na “onaanvaardbare uitspraken” van de paus over abortus. Dat heeft premier De Croo gezegd in het vragenuurtje in de Belgische Tweede Kamer.

Paus Franciscus had in de laatste uren van zijn vierdaags bezoek aan België abortusartsen “huurmoordenaars” genoemd en de Belgische abortuswet van 1990 “moorddadig”. De Croo vraagt respect voor democratisch tot stand gekomen wetten en voor artsen die hun werk doen.

“Dat een buitenlands staatshoofd zulke verklaringen komt doen over democratische besluitvorming in ons land is volstrekt onaanvaardbaar”, aldus De Croo in de Kamer. “Wij hebben geen lessen te krijgen over hoe onze parlementsleden democratisch over wetten stemmen. De tijd dat de kerk in ons land de wet dicteerde, ligt gelukkig lang achter ons.” De paus is behalve leider van de rooms-katholieke kerk ook staatshoofd van Vaticaanstad.

De Croo zei tegen het parlement dat het bovendien niet de eerste keer is dat hij als premier de pauselijke gezant bij zich roept en dat hij al tweemaal eerder de man bij zich had geroepen om de zaak-Vangheluwe. De voormalige bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, had jarenlang zijn minderjarig neefje verkracht, zo werd in 2010 bekend. Maar het kwam niet tot strafvervolging en al evenmin tot serieuze kerkelijke straffen. Paus Franciscus nam eerder dit jaar Vangheluwe alsnog zijn religieuze status af.

LEES OOK
Litouws transportbedrijf Arijus ook in hoger beroep veroordeeld, bedrijf zoekt toevlucht in Nederland

Paus Franciscus was van 26 tot 29 september voor een vierdaags bezoek in België. Hij bezocht er onder anderen koning Filip in diens kasteel in Laken en hij leidde een grote openbare mis in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

184 passagiers geëvacueerd nadat motor Ryanair vliegtuig in brand vliegt bij...

BRINDISI - De passagiers van een vliegtuig van Ryanair, dat zich op de Italiaanse luchthaven van Brindisi bevond, moesten donderdag worden geëvacueerd vanwege een...
×