Clicky

woensdag 2 oktober 2024 - 22:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPostNL krijgt van kabinet extra dag om brieven te bezorgen

PostNL krijgt van kabinet extra dag om brieven te bezorgen

DEN HAAG – Als het aan het kabinet ligt, mag PostNL er straks een dag langer over doen om brieven te bezorgen. De termijn gaat van maximaal 24 uur naar 48 uur. Een brief die op maandag op de bus gaat, moet – waarschijnlijk vanaf 2026 – uiterlijk op woensdag worden bezorgd, staat in het voorstel van minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken. De bewindsman verbindt daar wel voorwaarden aan. PostNL moet zich verder wel aan de wettelijke regels houden, en krijgt geen financiële steun van de overheid. Voor medische post en rouwpost blijft gelden dat ze binnen een dag bezorgd moeten zijn.

PostNL heeft het al langer zwaar: er worden minder brieven gestuurd en de kosten van onder meer arbeid zijn hoog voor het bedrijf. Eerder dit jaar vroeg PostNL dan ook al om de wettelijke termijnen op te rekken naar twee dagen, en het bedrijf heeft al besloten om vanaf volgend jaar maximaal 48 uur te doen over zakelijke post. Het liefst wil het bedrijf uiteindelijk naar een termijn van drie dagen voor post. Daar wil Beljaarts nu nog niet aan, laat hij weten.

LEES OOK
Het verzendproces van je webshop vereenvoudigen? Sendy biedt de oplossing!

Beljaarts is, net als zijn voorganger, niet te spreken over de slechte kwaliteit van postbezorging. Deze is “niet langer acceptabel”, vindt hij. Het plan om PostNL voor brieven wat meer tijd te geven, kan erbij helpen de kwaliteit te verbeteren.

Betrouwbaarheid

Hij wijst op onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) waaruit blijkt dat consumenten en bedrijven betrouwbaarheid belangrijker vinden dan bezorgsnelheid. Volgens de ACM accepteert een meerderheid van consumenten en bedrijven het als niet-urgente post er twee dagen over doet om op de eindbestemming te komen, maar drie dagen gaat een meerderheid te ver.

De ACM houdt toezicht op de zogeheten Universele Postdienst, waar bijvoorbeeld brieven die in oranje brievenbussen gaan onder vallen. De overheid wees PostNL aan als uitvoerder van dat basispakket aan postdiensten, goed voor ongeveer 15 procent van de nationale postmarkt.

Daarbij moet PostNL onder de eis voldoen dat minimaal 95 procent van deze post binnen een dag bezorgd moet zijn, maar het postbedrijf haalt die norm sinds 2019 niet meer. De minister stelt als voorwaarde voor de langere bezorgtermijn dat PostNL weer genoeg post op tijd bezorgt.

LEES OOK
Celstraf voor frauderende pakketbezorgster
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×