Clicky

woensdag 2 oktober 2024 - 16:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsACM wil energiebedrijven laten meebetalen voor gebruik stroomnet

ACM wil energiebedrijven laten meebetalen voor gebruik stroomnet

DEN HAAG – De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil grote energiebedrijven voortaan laten meebetalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

De mededingingswaakhond vindt het belangrijk dat zij op een eerlijke manier bijdragen aan de stijgende kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Nu worden de kosten van het elektriciteitsnet alleen door Nederlandse afnemers betaald.

De kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet zullen de komende jaren fors stijgen. “Het is belangrijk dat die kosten eerlijk over alle gebruikers van het elektriciteitsnet worden verdeeld”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten.

De ACM heeft berekend dat de kosten voor alle gebruikers van het elektriciteitsnet de komende 25 jaar van circa 7 miljard euro naar tussen de 18 en 25 miljard euro per jaar zullen stijgen. De waakhond heeft onderzocht hoe elektriciteitscentrales, zonneparken, opslagpartijen en windparken via een zogenoemd ‘invoedingstarief’ kunnen bijdragen aan de stijgende netkosten.

LEES OOK
Klanten met zonnepanelen vaak duurder uit bij energieleveranciers
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×