Clicky

dinsdag 1 oktober 2024 - 19:32 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartAlle afvalbeheerbijdragen binnenvaart betaald

Alle afvalbeheerbijdragen binnenvaart betaald

DEN HAAG – In de binnenvaart geldt dat de vervuiler betaalt voor de verzameling, afgifte en inname van afval. In het Scheepsafvalstoffenverdrag (SAV) is onder andere vastgelegd dat binnenvaartschepen bij bunkering van gasolie een ‘afvalbeheerbijdrage’ betalen. Deze bijdrage is € 10 per m3 gasolie. Met dit geld wordt de inzameling van scheepsafval betaald. Rederijen moeten de afvalbeheerbijdrage direct bij bunkeren betalen, via een rekening bij een nationaal instituut. Inmiddels zijn alle openstaande afvalbeheerbijdrages uit 2023 ontvangen.

De betaling van deze afvalbeheerbijdrage is het fundament onder een nette inzameling en afgifte van afval. De laatste tijd vergaten rederijen nog weleens de betaling, zo constateerden de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Stichting Afvalstoffen & vaardocumenten Binnenvaart (SAB).

Deze stichting is door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als nationaal instituut om te zorgen voor de inning van de afvalbeheerbijdrage. Betalen scheepseigenaren deze bijdrage niet of te laat? Dan stuurt de SAB hierover informatie naar de ILT. De ILT is op basis van de Binnenvaarwet aangewezen als handhaver op de betaling van de afvalbeheerbijdrage.

LEES OOK
Al 73 ton afval opgeruimd in Amsterdam na Canal Parade, veel glas

Niet betalen betekent een boete van € 350 voor de rederijen. Omdat de openstaande bedragen de laatste periode waren opgelopen, waarschuwde de ILT alle scheepseigenaren om de openstaande bijdrage alsnog te voldoen en zo boetes te voorkomen. Over 2023 staat nu geen enkele factuur meer open en is de financiering van de afvalinzameling goed geregeld.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Auto onder trailer op A1: één dode [+foto]

DE LUTTE - Dinsdag aan het eind van de middag heeft er een ernstige aanrijding plaatsgevonden op de A1 bij De Lutte. Een auto...
×