Clicky

dinsdag 1 oktober 2024 - 15:42 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsNAVO-baas Rutte vindt dat China moet stoppen met wapenleveranties

NAVO-baas Rutte vindt dat China moet stoppen met wapenleveranties

BRUSSEL – Secretaris-generaal van de NAVO Mark Rutte vindt dat China moet stoppen met het leveren van materialen waarmee Rusland, de agressor in de oorlog tegen Oekraïne, wapens en oorlogsmaterieel kan maken. “China kan het grootste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog niet blijven voeden.” Dat zei hij tijdens zijn eerste persconferentie op het hoofdkwartier van de NAVO.

“Door zijn steun aan de militaire industrie van Rusland is China een beslissende leverancier geworden van Ruslands oorlog in Oekraïne”, zei Rutte.

Rutte refereerde aan een bezoek aan China in zijn vorige rol als Nederlands minister-president. “Ik had daar discussies met de hoogste leiders. Ik heb gezegd dat ik niet begrijp hoe hechte vrienden, want dat is hoe zij mij noemen, ons in Europa zo in gevaar kunnen brengen door steun aan Rusland te geven. Ik heb gezegd dat het moet stoppen dat zij micro-elektronica, ruwe grondstoffen leveren en dual-use materialen leveren.” Dual-use materialen zijn goederen zoals batterijen, die zowel een burgergebruik als een militair gebruik kunnen hebben.

LEES OOK
Bronnen: Turkije sluit deal met BYD voor bouw stekkerautofabriek

‘Vitaal belang’

Rutte noemde ook wapenleveranties van Noord-Korea en Iran aan Rusland en wees erop dat de drie landen Noord-Korea, Iran en China hun bijdrage aan de Russische wapenindustrie “niet voor niets krijgen”. Volgens Rutte moet Rusland deze drie landen in ruil helpen om militaire programma’s te ontwikkelen, “inclusief raketprogramma’s en nucleaire programma’s”.

Rutte benadrukte dat “een onafhankelijk en democratisch Oekraïne van vitaal belang is voor vrede en stabiliteit in Europa.” Het financieel steunen van Oekraïne is dan “ook een investering in onze eigen veiligheid. Oekraïne steunen is juist.”

Onomkeerbaar

Bovendien zijn de kosten voor steun aan Oekraïne “veel, veel lager dan de kosten die we zouden moeten maken als we Poetin zijn gang laten gaan.”

Eerder dinsdag zei Rutte dat Oekraïne bij de NAVO hoort. Hij herhaalde tijdens zijn persconferentie de in juli gemaakte afspraak tussen de 32 bondgenoten dat de toekomstige NAVO-toetreding van Oekraïne onomkeerbaar is. Hij wilde niet ingaan op welke stappen daarvoor moeten worden gezet. “Ik wil nu niet ingaan op wat voor wegen er zijn naar het NAVO-lidmaatschap, omdat er hier zoveel mogelijkheden en opties zijn. Het hangt natuurlijk ook sterk af van het Oekraïense leiderschap.”

LEES OOK
NAVO-chef doet nieuw dreigement Rusland af als intimidatie
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe cao Schiphol: tien procent loonsverhoging in twee jaar

SCHIPHOL - De eigen medewerkers van Schiphol krijgen de komende twee jaar 10 procent meer loon, hebben de vakbonden en de luchthaven afgesproken. De nieuwe...