Clicky

dinsdag 1 oktober 2024 - 13:26 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsInflatie eurozone zakt naar 1,8 procent

Inflatie eurozone zakt naar 1,8 procent

LUXEMBURG – De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt naar 1,8 procent op jaarbasis. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. In augustus gingen de consumentenprijzen in het eurogebied nog met gemiddeld 2,2 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder.

Daarmee is de inflatie gedaald tot onder de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. Dat is voor het eerst sinds april 2021. De ECB is al bezig de rente te verlagen nu de inflatie steeds verder afneemt. In september werd de rente voor de tweede keer met een kwart procentpunt verlaagd en mogelijk komt de centrale bank in Frankfurt later deze maand met een nieuwe verlaging.

De lagere inflatie in september is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen, volgend op de afgezwakte olieprijzen. In het najaar van 2022 piekte de inflatie nog op meer dan 10 procent, omdat de energieprijzen toen zeer sterk stegen door de Russische inval in Oekraïne.

LEES OOK
Grote geldverstrekkers verhogen hypotheekrente

Renteverlaging

Op de financiële markten wordt nu steeds meer verwacht dat de ECB bij de vergadering van 17 oktober met een nieuwe renteverlaging komt. ECB-president Christine Lagarde verklaarde maandag nog dat de nieuwe inflatiegegevens worden meegenomen bij de besluitvorming over de rente deze maand. Door een dalende rente kunnen bijvoorbeeld hypotheekrentes omlaaggaan, maar ook de rentes van spaarrekeningen.

Een verder dalende rente zou ook helpen om de economie te stimuleren, nu vooral de Duitse economie het slecht doet. De grootste economie van Europa zal dit jaar waarschijnlijk stagneren of mogelijk zelfs krimpen door de problemen in de Duitse industrie.

Inflatiecijfers

Binnen de eurozone werd de laagste inflatie gemeten in Ierland met slechts 0,2 procent. In België lag die het hoogst met 4,5 procent. De Nederlandse inflatie bedroeg volgens de Europese meetmethode 3,3 procent, wat gelijk is aan augustus.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

100 jaar Mercedes-Benz bij karldischinger logistikdiensleister gevierd met order voor 100...

LEINFELDEN-ECHTERDINGEN/EHRENKIRCHEN - Mercedes-Benz Trucks en karldischinger logistikdienstleister vieren een heel bijzonder jubileum. Mercedes-Benz trucks worden al 100 jaar succesvol en betrouwbaar ingezet bij het...