Clicky

dinsdag 1 oktober 2024 - 13:41 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsILT treedt op tegen asbesthoudende radiografische modelauto’s

ILT treedt op tegen asbesthoudende radiografische modelauto’s

DEN HAAG – De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de verkoop en distributie van een aantal op afstand bestuurbare modelauto’s stilgelegd. Daarnaast heeft de ILT de Amerikaanse fabrikant Traxxas gedwongen tot een terugroepactie.

Aanleiding is dat in verschillende modelauto’s asbesthoudende onderdelen zitten. Er bestaat een risico dat bij reparatie of onderhoud aan de transmissie asbestvezels in de lucht kunnen komen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Op de website van Traxxas staan alle serienummers, typen en namen van de modelauto’s en onderdelen waar het om gaat. Ook is te lezen hoe je kan vaststellen of je in het bezit bent van één of meerdere van deze modelauto’s en wat je vervolgens kunt doen om de onderdelen uit het model op een veilige manier te laten vervangen.

Asbesthoudende onderdelen

De ILT startte naar aanleiding van een melding een onderzoek naar de modelauto’s van Traxxas. Van zowel de Nederlandse dealer als het Nederlandse distributiecentrum liet de inspectie een aantal monsters onderzoeken. Hieruit bleek dat in bepaalde, oudere modelauto’s onderdelen met chrysotiel (wit asbest) zaten. Deze onderdelen – de zogenaamde slipper en brake pads – waren ook los verkrijgbaar als reserveonderdelen, maar zijn inmiddels uit de handel genomen.

LEES OOK
1.000 euro boete voor chauffeur zonder rijbewijs van bus met kinderen

Verkoopstop en terugroepactie

In juni zijn op last van de ILT zowel de dealer als het distributiecentrum direct gestopt met de verkoop en distributie van betreffende modelauto’s en onderdelen aan winkels en dealers in Nederland en Europa. Direct daarop zijn alle asbesthoudende modellen en onderdelen uit de voorraad teruggehaald bij alle verkooppunten zodat deze niet meer bij de consument terecht konden komen.

De fabrikant heeft tijdens de zomer gewerkt aan het opzetten van de terugroepactie en het kunnen uitvoeren van de herstelwerkzaamheden. Met de terugroepactie worden consumenten in het bezit van een van deze modelauto’s in staat gesteld om hun model op een veilige manier te laten repareren. Consumenten die geen gebruik willen maken van de terugroepactie moeten de modelauto als asbesthoudend afval aanbieden bij de plaatselijke milieustraat.

Asbestverbod

Sinds 1994 geldt een asbestverbod en mogen particulieren en bedrijven geen asbest meer gebruiken of verwerken in hun producten, vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. Zij mogen ook geen asbest of asbesthoudende producten meer verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen of bewerken. In de Europese Unie is het handelsverbod op asbest en producten met asbest opgenomen in de EG-Verordening 1907/2006 (beter bekend als de REACH-wetgeving) die betrekking heeft op de registratie, evaluatie, autorisatie en beperking van chemische stoffen.

LEES OOK
Van rijden onder invloed tot geen gebruik autogordel: meerdere overtredingen door vrachtwagenchauffeurs bij controle

Toezicht ILT

Het toezicht van de ILT is erop gericht dat partijen het asbest – dat in het verleden is toegepast in de industrie, schepen, treinen, wegen et cetera – op een veilige manier verwijderen en afvoeren en niet opnieuw gebruiken of doorgeven aan anderen. Om te voorkomen dat er nieuwe asbesthoudende producten op de markt komen, houdt de ILT ook toezicht op het importverbod. Ongecontroleerde import van ongekeurde producten uit landen waar geen algeheel asbestverbod geldt, vormen een gezondheidsrisico voor de Europese consument.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

100 jaar Mercedes-Benz bij karldischinger logistikdiensleister gevierd met order voor 100...

LEINFELDEN-ECHTERDINGEN/EHRENKIRCHEN - Mercedes-Benz Trucks en karldischinger logistikdienstleister vieren een heel bijzonder jubileum. Mercedes-Benz trucks worden al 100 jaar succesvol en betrouwbaar ingezet bij het...
×