Clicky

maandag 30 september 2024 - 19:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsMan (37) veroordeeld tot celstraf na omkoping als ambtenaar Belastingdienst

Man (37) veroordeeld tot celstraf na omkoping als ambtenaar Belastingdienst

DEN HAAG – De rechtbank Den Haag heeft een 37-jarige verdachte uit Den Haag veroordeeld nadat hij zich als ambtenaar van de Belastingdienst gedurende anderhalf jaar heeft laten omkopen. Hij verstrekte tientallen (persoons)gegevens uit de systemen van de Belastingdienst aan derden. Het geld dat hij daarmee verdiende, heeft hij witgewassen. De man krijgt een celstraf van 36 maanden. Ook mag hij gedurende 5 jaar geen functie als ambtenaar bekleden.

De verdachte was werkzaam als deurwaarder bij de Belastingdienst. In die hoedanigheid had hij met zijn account toegang tot verschillende systemen. De verdachte heeft dit gebruikt bij het opzoeken van kentekens en burgerservicenummers, zo blijkt onder meer uit de loggegevens van het account. Dit alles heeft hij buiten kantooruren gedaan. Deze informatie verstrekte hij aan twee andere personen.

In ruil kreeg hij hiervoor geld dat hij naar eigen zeggen uitgaf aan boodschappen. Dit wordt ondersteund door chatgesprekken tussen hem en zijn vrouw die in zijn telefoon zijn gevonden. Daaruit blijkt dat de verdachte zeer regelmatig boodschappen deed en steeds in contanten betaalde.

LEES OOK
Rotterdammers krijgen 4,5 jaar cel voor omkopen agent en drugshandel

Een van de kentekens die de verdachte heeft opgezocht, was van een auto die betrokken was bij een rip deal van een partij cocaïne. Ook is gebleken dat kort nadat hij twee kentekens en bijbehorende persoonsgegevens opzocht, de persoon op wiens naam die kentekens stonden in de nabijheid van zijn woning is geliquideerd.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte schuldig is aan passieve ambtelijke omkoping, computervredebreuk en witwassen. Door zo te handelen heeft de verdachte op grove wijze het in hem als ambtenaar gestelde vertrouwen beschaamd en zijn positie misbruikt voor persoonlijk voordeel.

Voor een goed functioneren van een democratische samenleving is het van belang dat burgers vertrouwen hebben in het openbaar bestuur en dat hun (persoons)gegevens daar veilig zijn. Door zijn handelen heeft de verdachte het vertrouwen dat burgers moeten kunnen hebben in een integere overheid, waaronder de Belastingdienst, geschaad.

Het illegaal verstrekken van persoonsgegevens aan derden kan grote risico’s met zich brengen voor de mensen waarvan de gegevens worden verstrekt. De verdachte had moeten begrijpen dat er een reëel risico bestond dat de door hem verstrekte gegevens niet voor legale doelen zouden worden gebruikt. Ondanks dat er een directe link tussen de verdachte en de georganiseerde misdaad ontbreekt, geeft het dossier aanleiding tot een vermoeden dat het handelen van de verdachte aan die georganiseerde misdaad heeft bijgedragen, met grote gevolgen.

LEES OOK
Kabinet belooft gedupeerden in oktober opheldering over spaartaks

De rechtbank vindt een celstraf van 36 maanden passend en geboden. Gelet op de wijze waarop de verdachte doelbewust en op grove wijze misbruik heeft gemaakt van zijn positie als ambtenaar bij de Belastingdienst, ontzet de rechtbank de verdachte ook van het recht om een functie als ambtenaar te bekleden voor vijf jaar.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Geen vluchten vanaf luchthaven Charleroi dinsdag door acties

CHARLEROI - Alle vluchten die dinsdag zouden vertrekken vanaf de Belgische luchthaven Charleroi zijn geannuleerd. Dat meldt het vliegveld op zijn website. Gedurende de...
×