Clicky

maandag 30 september 2024 - 14:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerDrukke avond- en ochtendspits verwacht door nat en onstuimig weer

Drukke avond- en ochtendspits verwacht door nat en onstuimig weer

HOUTEN – De maandag begint op veel plaatsen nog droog met soms wat zon, maar in de loop van de ochtend komt daar snel verandering in. Tot en met dinsdagavond is het vaak onstuimig en nat herfstweer. Door een combinatie van veel wind en fikse regenval kunnen vooral de maandagavondspits en dinsdagochtend spits extra druk verlopen. In de loop van dinsdag volgt een weersverbetering, meldt Weeronline.

In de loop van de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de bewolking snel toe. Dit gaat gepaard met een regengebied dat over ons land trekt. Rond het middaguur ligt het regengebied over de zuidwestelijke helft van het land en gedurende de middag trekt het gebied verder noordoostwaarts.

Tijdens de avondspits regent het op veel plaatsen stevig door, ook in de Randstad. Daarbij staat ook nog eens een matige tot harde wind aan zee uit verschillende richtingen, 4-7 Bft. Bovendien zijn aan zee windstoten mogelijk tot circa 75 km/uur. In combinatie met de fikse regenval kan de avondspits extra druk verlopen.

Onstuimig herfstweer

De dinsdagochtendspits wordt er waarschijnlijk niet veel beter op. In de nacht naar dinsdag is het op veel plaatsen tijdelijk wat droger, al blijven enkele buien zeker mogelijk. De wind neemt echter nog verder in kracht toe. Vooral in het zuidwestelijk kustgebied kan het stormachtig waaien en kunnen de windstoten lokaal oplopen tot 90 km/uur.

LEES OOK
Code geel voor zware windstoten zaterdag in het noordwesten

Aan het einde van de nacht intensiveert een regengebied boven de Noordzee, dat vervolgens dinsdag in de vroege ochtend weer het land optrekt. Tijdens de spits regent het wederom op veel plaatsen stevig door, en vooral in het zuidwesten is het echt onstuimig door een zeer stevige zuidwester met mogelijk zware windstoten.

Dinsdag overdag wordt het vervolgens wat betreft wind snel wat rustiger, maar gedurende de hele dag blijft het op veel plaatsen regenachtig. Pas in de nacht naar woensdag wordt het op de meeste plaatsen droog. Op uitgebreide schaal valt er tot woensdagochtend meer dan 20 millimeter. Zeer lokaal kan er zelfs 60 tot 70 millimeter vallen, en dan komen we alweer in de buurt van het maandgemiddelde. In september valt gemiddeld ongeveer 79 millimeter en in oktober zo’n 83 millimeter. De meeste neerslag wordt verwacht in de kustgebieden en over een strook van het midden van het land richting de Achterhoek. Wateroverlast is in deze regio’s dan ook zeker niet uit te sluiten.

LEES OOK
Zaterdagavond code geel in Limburg vanwege mogelijke wateroverlast

Rest van de week beter

Vanaf woensdag komen we in een beduidend rustigere periode terecht. De neerslagkansen nemen aanzienlijk af, en de zon schijnt weer een stuk vaker. Daarmee wordt het weer een stuk aangenamer om naar buiten te gaan. Door een combinatie van weinig wind en heldere omstandigheden kan het ’s nachts echter flink afkoelen.

Overdag krijgen we te maken met temperaturen rond of net iets onder normaal voor de tijd van het jaar met maxima van 14 of 15 graden. Met een zonnetje erbij is het dan heerlijk buitenweer. In de ochtend kan het echter vrij koud zijn met in de vroege uurtjes temperaturen die nog maar net boven het vriespunt uitkomen. In de nacht naar vrijdag is in het binnenland op uitgebreide schaal zelfs vorst niet uit te sluiten.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe Franse contracten voor waterstof- en batterij-elektrische bussen voor IVECO BUS

TURIJN - IVECO BUS, het stads-, intercity- en toeristenbusmerk van Iveco Group, ontving drie nieuwe contracten voor elektrische mobiliteitsoplossingen in Frankrijk, waarmee het merk...