Clicky

zaterdag 28 september 2024 - 17:26 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsHezbollah bevestigt dood leider Nasrallah

Hezbollah bevestigt dood leider Nasrallah

BEIROET – Hezbollah heeft de dood van leider Hassan Nasrallah bevestigd. Israël zei eerder al dat hij vrijdag was omgekomen bij een luchtaanval op het zuiden van Beiroet. Hezbollah zegt dat desondanks de strijd tegen Israël door zal blijven gaan.

De 64-jarige Nasrallah leidde de Libanese beweging al 32 jaar en groeide uit tot symbool van verzet tegen Israël. Hij zorgde ervoor dat Hezbollah zich militair sterk ontwikkelde en speelde een grote rol in de conflicten tussen beide landen.

Nasrallah werd in 1960 geboren in Oost-Beiroet als oudste zoon van een kruidenier met negen kinderen. Toen in 1975 in Libanon de burgeroorlog uitbrak, verhuisde het gezin naar het dorp van zijn voorouders in Zuid-Libanon. De religieus zeer geïnteresseerde Nasrallah vertrok een jaar later naar de voor sjiieten heilige Iraakse stad Najaf om een theologische studie te volgen. Daar kwam hij in contact met zijn landgenoot Abbas Musawi, die zijn grote inspirator werd.

LEES OOK
Israël rukt verder op in noorden van Gazastrook

Buenos Aires

Nasrallah was 35 jaar toen hij in 1992 de leider werd van Hezbollah, een sjiitische beweging die tien jaar eerder was gesticht door de Iraanse Revolutionaire Garde. De voorganger van Nasrallah werd ook gedood door Israël bij een aanval op een helikopter.

Als nieuwe leider nam Nasrallah wraak met aanslagen in 1992 op de Israëlische ambassade en een joods gemeenschapscentrum in het Argentijnse Buenos Aires. Daarbij kwamen meer dan honderd mensen om het leven. In de jaren daarna voerde Hezbollah vooral guerrilla-acties uit tegen Israëlische troepen.

Bloedigste dag

Het aanzien van Nasrallah groeide toen Israël in 2000 besloot om zijn troepen terug te trekken uit het bezette Zuid-Libanon. De spanningen in het grensgebied bleven echter bestaan en in 2006 brak een oorlog uit, die 34 dagen zou duren. Beide partijen verklaarden daarna de overwinning.

Het afgelopen jaar heeft Nasrallah zich opgesteld als trouwe bondgenoot van Hamas, dat in oorlog is met Israël. Hezbollah steunde de Palestijnse beweging in de Gazastrook door zelf bijna dagelijks raketten af te vuren op Israël. Dat land voerde andersom ook veel luchtaanvallen uit, maar intensiveerde die aanvallen de afgelopen anderhalve week flink. Afgelopen maandag was volgens de Libanezen de bloedigste dag in het land sinds het einde van de burgeroorlog in 1990.

LEES OOK
Olie hoger door dreiging aanval Iran, brandstof mogelijk duurder
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Wichers Trucking verder als Harmelink Trucking en Transport na directiewisseling

VRIEZENVEEN - Vanaf maandag 30 september gaat Wichers Trucking uit Vriezenveen verder onder de naam Harmelink Trucking en Transport. Reden voor de naamswijziging is dat ...
×