Clicky

vrijdag 27 september 2024 - 17:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuws3420 klanten failliet Diner Train blijven met lege handen achter

3420 klanten failliet Diner Train blijven met lege handen achter

OISTERWIJK – Door het faillissement van Dinner Train zijn in totaal 3420 klanten achtergebleven met een ticket dat waarschijnlijk niets meer waard is. Dat staat in het eerste faillissementsverslag over de aanbieder van luxediners in treinen.

Dinner Train ging eind augustus failliet nadat veel ritten waren uitgevallen. Het bedrijf laat een schuld achter van zeker 1,2 miljoen euro.

Een groot deel van die schulden bestaat uit dinertickets, die bij elkaar bijna 870.000 euro waard zijn. Daarnaast hadden leveranciers nog geld tegoed van het in Oisterwijk gevestigde bedrijf, schrijft de curator. Die vorderingen tellen op tot 300.000 euro, maar dat bedrag kan nog stijgen, omdat niet alle leveranciers zich hebben gemeld. Ook de Belastingdienst eist nog geld.

Curator Fred Froger doet onderzoek naar de precieze oorzaak van het bankroet, maar schrijft al wel dat het bedrijf grote financiële problemen had door de coronapandemie en de energiecrisis die volgde op de Russische inval in Oekraïne. Tijdens de lockdowns konden de diners in de trein niet doorgaan. In 2022 werd de elektriciteit om de treinen te laten rijden erg duur, terwijl Dinner Train die kosten niet meer aan klanten kon doorberekenen die al eerder een ticket hadden geboekt. In de daaropvolgende jaren vielen treinen geregeld uit door technische problemen, waarna het aantal reserveringen sterk daalde. Uiteindelijk vroeg het bestuur zelf faillissement aan.

LEES OOK
RWDP Expeditie B.V. failliet verklaard

Door het faillissement verloren zeven werknemers hun baan, maar Dinner Train werkte ook met veel ingehuurde zelfstandigen. Een aantal zzp’ers beschuldigt het failliete bedrijf nu van schijnconstructies, waarbij ze eigenlijk een verkapte werknemer in dienstverband waren zonder de bijbehorende sociale zekerheid. Doorgaans betaalt uitkeringsinstantie UWV na een faillissement werknemers nog een aantal weken door, maar zelfstandigen niet.

In het faillissementsverslag staat niet hoeveel zzp’ers vinden dat ze eigenlijk schijnzelfstandigen waren. Eerder meldde vakbond FNV dat Dinner Train met ongeveer vijftig inhuurkrachten werkte.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vanaf oktober hoogtedetectie voor vrachtwagens bij Schipholtunnel

SCHIPHOL - Om te voorkomen dat te hoge vrachtwagens tegen de Schipholtunnel in de A4 rijden en deze beschadigen, zet Rijkswaterstaat daar vanaf 1...
×