Clicky

vrijdag 27 september 2024 - 16:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSWerk & InkomenFNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

UTRECHT – De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat heeft FNV-bestuurder Piet Rietman laten weten. In de tussentijd gaan de voorbereidingen voor nieuwe acties gewoon door. Die staan gepland voor de week van 14 oktober, al ligt nog niet vast in welke sectoren de acties zullen plaatsvinden.

De uitnodiging heeft betrekking op een informeel gesprek, legde Rietman uit. “Het verschil tussen een informeel en een formeel gesprek is dat bij een formeel gesprek de acties worden opgeschort.” Maar dat laatste is nu nog niet aan de orde. “Die acties zullen er komen als er in de tussentijd geen inhoudelijk resultaat wordt bereikt. Hoeveel dat er zijn en hoe lang en hoe hard de acties worden, dat hangt af van de reactie van onze achterban op wat er aan de onderhandelingstafel gebeurt”, aldus de vakbondsbestuurder.

LEES OOK
Schoonmakers leggen 24 uur werk neer op onder meer Schiphol

Uitspraken van Van Hijum verrasten de bonden eerder deze week. Tijdens een debat over de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) gaf de minister aan dat de eisen van de vakbonden bespreekbaar zijn. Er waren geen “showstoppers voor het goede inhoudelijke gesprek”, zei hij. “Ik wil gewoon heel graag een goede regeling”, hield Van Hijum de Kamer voor. En daar wil hij “zo snel mogelijk met de polder uitkomen”.

Acties

Ook FNV wil een goede regeling, maar Rietman wil dan wel weten wat de uitspraken van Van Hijum concreet betekenen. “Wat is er anders dan de afgelopen periode?”, vraagt Rietman zich af. De gesprekken over een permanente RVU met werkgevers en het kabinet klapten al in december. Begin deze maand legden de bonden een nieuw voorstel vanuit het kabinet naast zich neer, omdat de afstand tussen de partijen nog te groot was om verder te onderhandelen. Daarop volgden acties in meerdere sectoren.

LEES OOK
FNV pleit voor wettelijk recht op onbereikbaarheid voor personeel

Zo legden medewerkers van de NS, het stadsvervoer en het streekvervoer enkele uren het werk neer. De politie was tijdens verschillende weekenden niet aanwezig bij een aantal voetbalwedstrijden in de Eredivisie. Verder werd ook in de bouw, de schoonmaakbranche en de industrie gestaakt. FNV heeft eerder gewaarschuwd dat de acties kunnen uitgroeien tot “stakingen die de Nederlandse economie meer zullen verstoren”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vanaf oktober hoogtedetectie voor vrachtwagens bij Schipholtunnel

SCHIPHOL - Om te voorkomen dat te hoge vrachtwagens tegen de Schipholtunnel in de A4 rijden en deze beschadigen, zet Rijkswaterstaat daar vanaf 1...
×