Clicky

vrijdag 27 september 2024 - 01:23 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsRusland scherpt inzet kernwapens aan, EU spreekt van dreigement

Rusland scherpt inzet kernwapens aan, EU spreekt van dreigement

MOSKOU – De Russische regering heeft de nucleaire doctrine aangepast, waardoor kernwapens ook ingezet kunnen worden tegen landen die dat soort wapens niet hebben.

Ook wil Rusland kernwapens kunnen inzetten bij grote luchtaanvallen met conventionele wapens. Volgens het Kremlin is dit een waarschuwing aan het Westen. De Europese Unie spreekt van een roekeloos dreigement.

De Russische president Vladimir Poetin had woensdag al aangekondigd dat Rusland in de toekomst anders wil omgaan met zijn kernwapens. De Russen dreigen dat ook landen zonder nucleair arsenaal aangevallen kunnen worden met kernwapens als ze gesteund worden door kernmachten. Dat geldt bijvoorbeeld voor Oekraïne.

Het nieuwe beleid “moet gezien worden als een specifiek signaal”, zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Hij noemde Oekraïne niet, al heeft dat land de laatste tijd de aanvallen op Russisch grondgebied opgevoerd. De Russische “nucleaire afschrikking wordt aangepast vanwege elementen van spanning die zich ontwikkelen langs onze grenzen”, aldus Peskov. Hij zegt dat het nucleaire arsenaal bovendien “zonder twijfel” wordt uitgebreid.

LEES OOK
Rusland blijft erbij dat VS achter aanslag op Nord Stream zat

Rusland heeft sinds de grootschalige invasie van Oekraïne vaker gedreigd met de inzet van kernwapens. De EU vindt dat Rusland aan het gokken is met zijn arsenaal, zei de woordvoerder van de Europese Buitenlandse Dienst, Peter Stano. “Dit is gewoon een voortzetting van het zeer onverantwoordelijke en onaanvaardbare gedrag van de kant van Poetin.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A15

Dagenlange werkzaamheden op A15, weg richting Nijmegen dicht

TIEL - De snelweg A15 tussen knooppunt Deil en Tiel-West is tot maandagochtend dicht door werkzaamheden, meldt Rijkswaterstaat. De weg in de richting van Nijmegen...
×