Clicky

vrijdag 27 september 2024 - 00:53 uur
HomeMEER NIEUWSCriminaliteitNieuwe stap in bestrijden criminaliteit Vlissingse haven: slim hekwerk

Nieuwe stap in bestrijden criminaliteit Vlissingse haven: slim hekwerk

VLISSINGEN – Vandaag is een nieuwe stap gezet in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit in de haven van Vlissingen. Burgemeester Bas van den Tillaar onthulde een informatiebord aan het nieuwe hekwerk tussen de Westhofhaven en de Engelandweg. Dit kleine gebaar is een belangrijke stap in de beveiliging van het havengebied van North Sea Port. Het bord maakt effectieve handhaving mogelijk, zonder de bedrijvigheid in de haven te belemmeren.

Drie kilometer ‘slim’ hekwerk is het eerste resultaat van een reeks fysieke beveiligingsmaatregelen die Stichting Veilige Zeehavens Zeeland neemt. Deze stichting werkt samen met overheden, bedrijven en veiligheidsdiensten om de zeehavens van Zeeland weerbaar te maken tegen criminaliteit, met name in de strijd tegen de smokkel van drugs.

Slimme beveiliging: fysiek en virtueel

Het nieuwe hek sluit de haven niet hermetisch af. Een belangrijke functie is dat het de openbare ruimte onderscheidt van het havengebied. Het informatiebord en het hek maken duidelijk waar openbaar gebied eindigt en waar het havengebied begint. Dit maakt het mogelijk om personen die zich zonder goede reden in het havengebied bevinden, te weren en criminele activiteiten aan te pakken.

LEES OOK
Cocaïne verstopt tussen bloemen: OM eist tot 8 jaar en 4 maanden

Handhavers, zoals de politie en douane, kunnen hierdoor strenger optreden tegen personen met kwade bedoelingen. Zo wordt het makkelijker om bijvoorbeeld gebiedsverboden te handhaven. Dit maakt het havengebied veiliger zonder legale bedrijvigheid en logistieke processen te verstoren. In de toekomst wordt het fysieke hekwerk uitgebreid met een gesloten netwerk van camera’s.

Een veilige haven voor medewerkers en bedrijven

Burgemeester van den Tillaar benadrukte het grote belang van het kleine bord tijdens de onthulling: “We maken het criminelen steeds moeilijker. De haven is niet alleen een economische motor voor de regio, maar ook een belangrijke werkplek voor duizenden medewerkers. Dit hekwerk is belangrijk in het waarborgen van hun veiligheid en het beschermen van de bedrijven die hier actief zijn. Criminelen proberen steeds vaker havens te misbruiken voor hun illegale activiteiten en met deze maatregelen verkleinen we die kansen.”

Toekomstige stappen in beveiliging

Het hekwerk is het eerste resultaat uit een pakket aan beveiligingsmaatregelen die de komende jaren worden uitgerold. Het cameratoezicht wordt uitgebreid. In 2025 worden ook bij alle toegangswegen van de haven ANPR-camera’s geplaatst. Deze camera’s herkennen nummerplaten en registreren wie de haven binnenkomt.

LEES OOK
Bijna kwart cannabisgebruikers stapt uur na blowen alweer achter het stuur

Stichting Veilige Zeehavens Zeeland werkt op dit moment aan de beveiliging van het havengebied van Vlissingen/Borsele. In samenwerking met de gemeenten Vlissingen en Borsele, havenbedrijf North Sea Port en ondernemers zet de stichting zich in om het gebied weerbaar te maken tegen ondermijnende criminaliteit. De fysieke beveiligingsmaatregelen worden mede mogelijk gemaakt door Mainport Zeehavens Zeeland – West – Brabant.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A15

Dagenlange werkzaamheden op A15, weg richting Nijmegen dicht

TIEL - De snelweg A15 tussen knooppunt Deil en Tiel-West is tot maandagochtend dicht door werkzaamheden, meldt Rijkswaterstaat. De weg in de richting van Nijmegen...
×