Clicky

vrijdag 27 september 2024 - 01:31 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSNieuw MaterieelTwee nieuwe Scania 25P BEV 4x2 voor VHC ActiFood

Twee nieuwe Scania 25P BEV 4×2 voor VHC ActiFood

OOSTERWOLDE – VHC ActiFood uit Oosterwolde heeft twee Scania 25P BEV 4×2 in gebruik genomen. De volledig elektrische voertuigen, met elektrische koel- en vriesopbouw, worden ingezet voor de bevoorrading van horecaondernemers en grootverbruikers in Groningen en Assen.

Directeur Koenraad Winter: “Het serviceniveau van Scania is dusdanig goed dat het voor ons vanzelfsprekend is om deze stap met Scania te zetten.”

Horeca, scholen, ziekenhuizen; overal waar gegeten en gedronken wordt, komt VHC ActiFood leveren. Veel van hun klanten bevinden zich in zero-emissiezones, waar vanaf begin 2025 alleen nog uitstootvrije auto’s worden toegelaten. Vandaar de keuze om elektrische voertuigen aan te schaffen.

Meest optimale configuratie

Het avontuur begon twee jaar geleden toen Scania een analyse maakte van verschillende routes van de groothandel om tot de meest optimale configuratie te komen. “Het is niet alleen de auto die van A naar B moet rijden. Ook de koel- en vriesmotoren verbruiken stroom en de laadklep moet bediend worden,” zegt Winter, die de komende jaren wil investeren in meer emissievrije trucks.

LEES OOK
23 Ebusco 3.0 bussen voor Stadtwerke Potsdam

De analyse resulteerde in de Scania 25P bakwagen met een accupakket met een geïnstalleerde capaciteit tot 300 kWh, goed voor een actieradius van ongeveer 250 kilometer. De elektrische motor levert een continu vermogen van 250 kW (340 pk).

Minder impact in stadscentra

Winter vertelt dat de chauffeurs vanwege het stille en soepele rijgedrag enthousiast zijn over hun nieuwe elektrische trucks. Dat de impact in stedelijke gebieden minder is, vindt hij een groot voordeel. “Niet alleen de uitstoot is nul, ze veroorzaken ook nauwelijks geluidsoverlast. Dat is vooral een groot voordeel tijdens het lossen in stadscentra, naast een vol terras bijvoorbeeld. Met diesel aangedreven koel- en vriesmotoren krijgen de chauffeurs regelmatig commentaar wanneer deze moeten blijven draaien om de lading koel te houden.”

In 2005 werd de eerste Scania in gebruik genomen en sindsdien is dit aantal gegroeid naar veertig. De voertuigen zijn aan de buitenkant identiek aan de andere Scania trucks uit het wagenpark van VHC ActiFood. “Deze ingebruikname is misschien heel bijzonder, maar eigenlijk ook weer niet. Zet ze naast een andere P-cabine en ze zien er exact hetzelfde uit. Er zit alleen geen brandstofmotor in; in plaats daarvan rijden ze op stroom,” aldus de directeur.

LEES OOK
Mars verduurzaamt logistiek middels vier nieuwe e-trucks

Eerste elektrische bakwagens

De nieuwe trucks behoren tot de eerste elektrische Scania P25 bakwagens met een elektrische koelopbouw die in Nederland rondrijden. Scania dealer Rinsma leverde de voertuigen en verzorgt ook het onderhoud. Hiervoor heeft VHC ActiFood een reparatie- en onderhoudscontract afgesloten. “Een goede relatie met de garage is voor ons belangrijker dan het product,” besluit Winter.

VHC ActiFood levert een breed assortiment aan producten, van droge kruidenierswaren tot vers, inclusief eigen merkconcepten. Naast de levering van eerlijke producten biedt de alles-in-één partner voor de horeca en grootverbruikers ondersteuning op het gebied van verkoop, trainingen, opleidingen, advies en de ontwikkeling van innovatieve concepten. Met een persoonlijke benadering en toegewijde accountmanagers wordt gestreefd naar een langetermijnrelatie. Kortom: Alles voor een slimme zaak!

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A15

Dagenlange werkzaamheden op A15, weg richting Nijmegen dicht

TIEL - De snelweg A15 tussen knooppunt Deil en Tiel-West is tot maandagochtend dicht door werkzaamheden, meldt Rijkswaterstaat. De weg in de richting van Nijmegen...
×