Clicky

vrijdag 27 september 2024 - 06:24 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsFrankrijk en VS willen wapenstilstand van 21 dagen in Libanon

Frankrijk en VS willen wapenstilstand van 21 dagen in Libanon

NEW YORK – Frankrijk en de Verenigde Staten werken aan een tijdelijke wapenstilstand van 21 dagen tussen de Libanese Hezbollah en Israël. Die tijd moet gebruikt worden voor verdere onderhandelingen, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De exacte details van zijn plan worden op korte termijn bekendgemaakt.

“We gaan ervan uit dat beide partijen het onmiddellijk accepteren om zo de burgerbevolking te beschermen en te beginnen met diplomatieke onderhandelingen”, zei Barrot, die denkt dat een diplomatieke oplossing voor het conflict nog altijd mogelijk is. De buitenlandminister vertrekt eind deze week naar Libanon.

De diplomatieke oplossing zal volgens Barrot binnen de kaders zijn van VN-resolutie 1701, die in 2006 een einde maakte aan een oorlog tussen Israël en Hezbollah. Deze resolutie breidde het mandaat uit van de VN-vredesmacht in Libanon om het Libanese leger in het zuiden van het land te helpen met het ontwapenen van militante groepen waaronder Hezbollah, die feitelijk daar de dienst uitmaakt.

LEES OOK
Turkije veroordeelt 'schandelijke moord' op Hamas-leider Haniyeh

Oproep Libanese premier

De plaatsvervangende Amerikaanse gezant bij de Verenigde Naties, Robert Wood, zei tegen de Veiligheidsraad dat volledige implementatie van resolutie 1701 de enige duurzame oplossing is. Zijn Israëlische collega zei een diplomatieke oplossing te verwelkomen, maar gaf tegelijk aan dat als die er niet komt Israël “alle middelen zal gebruiken die het heeft”. Volgens hem voert Israël gerichte aanvallen uit op Hezbollah en is het land niet uit op een volledige oorlog.

De Libanese premier Najib Mikati riep de Veiligheidsraad op Israël onder druk te zetten om een onmiddellijk staakt-het-vuren af te dwingen. Hij zei dat “hopelijk” een wapenstilstand bereikt kan worden.

Guterres: Libanon geen tweede Gaza

VN-chef António Guterres zei aan het begin van de bijeenkomst van de Veiligheidsraad dat “de hel losbarst” in Libanon. Hij herhaalde dat Libanon geen tweede Gaza mag worden. Rusland riep op tot onmiddellijke beëindiging van het geweld en de Chinese VN-ambassadeur zei dat Israël moet stoppen met het schenden van Libanons soevereiniteit en met de oorlog in Gaza.

LEES OOK
WHO-chef: gedode kinderen in Gaza 'smet op hele mensheid'
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A15

Dagenlange werkzaamheden op A15, weg richting Nijmegen dicht

TIEL - De snelweg A15 tussen knooppunt Deil en Tiel-West is tot maandagochtend dicht door werkzaamheden, meldt Rijkswaterstaat. De weg in de richting van Nijmegen...
×