Clicky

vrijdag 27 september 2024 - 01:07 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerKNMI waarschuwt voor zware windstoten aan de kust op vrijdag

KNMI waarschuwt voor zware windstoten aan de kust op vrijdag

DE BILT – In de nacht van donderdag op vrijdag gaat het hard waaien. In de kustgebieden kunnen zware windstoten plaatselijk leiden tot schade en overlast, meldt het Koninklijke Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). “De zware windstoten kunnen hinder opleveren voor het verkeer en er is kans op het afbreken van boomtakken. Ook kunnen rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen gevaar opleveren.”

De zware windstoten komen uit het zuidwesten en bereiken snelheden van 75 tot 90 kilometer per uur, aan de kust mogelijk plaatselijk tot 100 kilometer per uur. In de loop van de middag draait de wind naar het noordwesten.

Het KNMI heeft wegens de situatie code geel afgegeven voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en voor het IJsselmeergebied en de Waddenzee. De weerwaarschuwing gaat in om middernacht en eindigt in Zeeland om 15.00 uur en in de andere regio’s om 18.00 uur.

Meteoroloog Amara Onwuka van Buienradar zegt dat het gaat om storm Aitor, die onderweg is naar de Nederlandse kust. Verkeer moet oppassen voor windstoten, waarschuwt ze. “Vooral verkeer met caravans of aanhangers moeten beducht zijn op plotselinge windstoten.” Daarnaast verwacht ze overlast van vallende takken en bomen die omwaaien. “De bomen staan nog in blad, die zullen echt wel wat takken gaan verliezen.”

LEES OOK
Minder treinen vanaf Amersfoort door boom op het spoor

Onwuka verwacht dat de piek van de windkracht vrijdag “rond lunchtijd” zal liggen. “In de kustprovincies en rondom het IJsselmeer staat dan kracht 7 of 8, maar op sommige plekken kan het zelfs windkracht 9 worden.” Dat zal vooral in het noorden zijn: de kop van Noord-Holland, de Wadden en Friesland. Windstoten van boven de 100 kilometer per uur zijn dan mogelijk, zegt ze.

Ook voorziet ze flinke regenval. “Volgens de laatste weermodellen kan lokaal in Noord-Holland de komende 24 uur meer dan 50 millimeter aan hemelwater naar beneden komen.”

Weeronline spreekt van een “onstuimige vrijdag” en voorspelt “stormachtig” weer aan zee. “Zeker de combinatie van neerslag met veel wind kan in een groot deel van Nederland zorgen voor een ronduit drukke vrijdagavondspits. Houd hier rekening mee wanneer je de weg op moet”, aldus de weersite.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A15

Dagenlange werkzaamheden op A15, weg richting Nijmegen dicht

TIEL - De snelweg A15 tussen knooppunt Deil en Tiel-West is tot maandagochtend dicht door werkzaamheden, meldt Rijkswaterstaat. De weg in de richting van Nijmegen...
×