Clicky

vrijdag 27 september 2024 - 01:28 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartQantas misleidde bijna miljoen passagiers met 'spookvluchten'

Qantas misleidde bijna miljoen passagiers met ‘spookvluchten’

MASCOT – De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft bijna een miljoen passagiers misleid door tickets te verkopen voor vluchten die al geannuleerd waren. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die openbaar zijn gemaakt.

Uit bekentenissen en getuigenverklaringen blijkt dat “senior managers” op de hoogte waren van de praktijken. “Qantas was zich bewust van de manier waarop haar systeem werkte”, is in de documenten te lezen.

De vliegtuigmaatschappij schikte de rechtszaak vorig jaar en stemde ermee in 120 miljoen Australische dollar (74 miljoen euro) te betalen aan boetes en compensatie. Het schandaal leidde vorig jaar tot het vroegtijdige vertrek van topman Alan Joyce, maar het was toen nog niet duidelijk hoeveel Qantas wist van haar eigen tekortkomingen in de ticketverkoop.

884.000 klanten gedupeerd

De zaak was aangespannen door de Australische mededingingsautoriteit Competition & Consumer Commission (ACCC). Door kaartjes te blijven verkopen voor vluchten die al geschrapt waren, hadden klanten minder tijd om een andere reis te boeken, aldus de ACCC. Daardoor moesten ze mogelijk meer betalen voor alternatieve vluchten.

LEES OOK
Luchtvracht iets gedaald, passagiers gestegen in juli op Schiphol

Het draait om 71.000 vluchten die tussen mei 2022 en mei 2024 werden geboekt. In totaal werden 884.000 klanten de dupe. Volgens de rechtbankdocumenten had Qantas de geannuleerde vluchten handmatig direct uit de verkoop kunnen halen, maar dat gebeurde nooit. De systemen van de luchtvaartmaatschappij zijn inmiddels aangepast.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A15

Dagenlange werkzaamheden op A15, weg richting Nijmegen dicht

TIEL - De snelweg A15 tussen knooppunt Deil en Tiel-West is tot maandagochtend dicht door werkzaamheden, meldt Rijkswaterstaat. De weg in de richting van Nijmegen...
×