Clicky

dinsdag 24 september 2024 - 19:21 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVerlies NSC zet volgens peiling door, partij komt op 3 zetels

Verlies NSC zet volgens peiling door, partij komt op 3 zetels

HILVERSUM – Het verlies van coalitiepartij NSC zet verder door volgens een nieuwe zetelpeiling van EenVandaag in samenwerking met onderzoeksbureau Verian.

Als kiezers deze maand naar de stembus zouden gaan, zou de partij 3 zetels halen. Dat is een virtueel verlies van 6 zetels sinds de peiling van een maand geleden.

De partij kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen 20 zetels. Volgens EenVandaag zouden veel van de NSC-stemmers thuisblijven als de stembussen nu geopend waren. Verder blijft de zetelverdeling in de peiling van september aardig gelijk aan de verkiezingsuitslag van 2023. PVV blijft de grootste met nu 41 zetels versus 37 in november. Daarna volgen PvdA-GroenLinks met 27 en VVD met 23 zetels. In november haalden die partijen respectievelijk 25 en 24 zetels. CDA verdubbelt in de peiling naar 10 zetels en lijkt net als de PVV een deel van de NSC-kiezers overgenomen te hebben.

EenVandaag bevroeg daarnaast het eigen Opiniepanel op 22 en 23 september. Daaruit concludeert het programma dat bijna de helft van de 2662 deelnemende NSC-kiezers liever niet zou hebben dat Pieter Omtzigt na zijn wegens ziekte ingelaste pauze terugkomt als partijleider. Hij zou beter zijn in de rol als Kamerlid.

LEES OOK
Formerende partijen komen bijeen voor spoedoverleg

Over zijn vervanger Nicolien van Vroonhoven zijn de deelnemers verdeeld: 45 procent heeft redelijk tot veel vertrouwen in haar als fractievoorzitter, tegenover 43 procent met weinig tot geen vertrouwen. De tijdelijke partijleider werd bij de Algemene Politieke Beschouwingen half september flink bevraagd over de positie van NSC rond de asielnoodwet die het kabinet wil invoeren.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Ministerie verwachtte al dat Lelylijn veel duurder zou worden

DEN HAAG - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwachtte al dat meer geld nodig zou zijn voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn. Dat...
×