Clicky

dinsdag 24 september 2024 - 16:24 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsZwitserland meldt aanhoudingen na eerste dode zelfmoordcapsule

Zwitserland meldt aanhoudingen na eerste dode zelfmoordcapsule

SCHAFFHAUSEN – Voor het eerst heeft iemand een einde aan haar leven gemaakt met een in Nederland ontwikkelde zelfmoordcapsule. De Volkskrant berichtte als eerste over de dood van de vrouw, die nu door de politie in Zwitserland en een organisatie die bij de zelfmoord was betrokken is bevestigd. Er zijn “meerdere mensen” aangehouden en de capsule is in beslag genomen.

De zelfmoordcapsule is een zogenoemde Sarco. Dat apparaat is ontwikkeld door Philip Nitschke, een Australische arts die in Nederland woont. De gebruiker gaat in de capsule liggen. Na een druk op een knop loopt de capsule vol stikstof. De gebruiker krijgt daardoor geen zuurstof meer binnen, raakt na enige minuten buiten bewustzijn en sterft vervolgens.

De overledene is een 64-jarige vrouw uit het Midwesten van de Verenigde Staten, meldt The Last Resort. Die organisatie heeft de zelfmoord begeleid. De enige aanwezige bij het overlijden, was een van de voorzitters van de organisatie, Florian Willet. Volgens de organisatie leed de vrouw aan een ernstige aandoening aan haar afweersysteem. Ze overleed “vreedzaam, snel en waardig” in een bos op privéterrein, zegt Willet via The Last Resort. De capsule zou zo hebben gewerkt zoals was bedoeld.

LEES OOK
Cyberaanvallen op Zwitserse sites in aanloop naar vredestop

De politie zegt door een advocatenkantoor geïnformeerd te zijn dat een Sarco was gebruikt voor een zelfmoord bij een boshut in Merishausen. Het lichaam is meegenomen voor autopsie. Hoeveel mensen precies zijn aangehouden, vermeldt de politie niet. Het strafrechtelijk onderzoek draait volgens het persbericht om aanzetten tot, en hulp bij zelfmoord. Details over de identiteit van de dode heeft de politie niet bekendgemaakt.

De Volkskrant meldde eerder dinsdag dat een fotograaf van die krant is opgepakt “die de zaak van dichtbij volgde en foto’s wilde maken”. Verder is volgens de krant Willet “mogelijk” ook opgepakt. Het Volkskrantartikel werd op X gedeeld door Nitschke en The Last Resort.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Dode na aanrijding met vrachtwagen op A1 bij De Lutte is...

DE LUTTE - Het dodelijke slachtoffer van het verkeersongeluk dat maandag gebeurde op de A1 bij De Lutte (Overijssel) is een 26-jarige man uit...
×